Д-р Хасан Адемов пред novini.bg: Спазвайте социална изолация, за да спрем "заразното зло"

  • 17 март 2020 11:11

  • 2996
  • 0
Д-р Хасан Адемов пред novini.bg: Спазвайте социална изолация, за да спрем "заразното зло"
© бнт

Д-р Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва е председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика. Той е избиран за депутат от ДПС в седем поредни състава на Народното събрание. Бивш министър на труда и социалната политика /2013-2014г./ . Д-р Адемов е един от най-ценените и уважавани професионалисти и експерти в социалната сфера. С него говорим за това коя е най-важната мярка, която хората трябва да спазват по време на извънредно положение, за напускащите медици от Втора градска болница в София, за отложените ТЕЛК-ове за тежно болни нуждаещи се хора.

Смятам, че рестриктивните наказателни мерки няма да помогнат 

в решаването на проблема с напускащите медици от Втора градска болница в столицата, където трябваше да се организира едно инфекциозно отделение за нуждите на гражданите в условия на пандемия. Повече вярвам в добрата дума, в разговорите, в подсигуряването на безопасността в работата на лекарите там. Днес очаквам положително развитие на проблема след срещите на кметицата Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска с медиците.

На този етап няма човек, който да може да предвиди какво ще е развитието на заразата. Най-простичкият съвет от човек към човека, е: спазвайте социална изолация, за да спрем заразното зло. Колкото се може повече избягвайте социалните контакти и  се грижете прецизно за личната си хигиена.

Каролев: Време е в Щаба за коронавируса да има икономист и финансист

Дали ще оцелее бизнеса? Зависи от неговата надеждност

От мерките, които се вземат и на първо място това е ликвидността, подкрепата на държавата и колко време ще продължи епидемията. Солидните дружества, според мен, по-лесно ще преминат през трудностите на този период. Много е важно да припомня, че в действащите законодателства по отделните секторни политики у нас,  има надеждни лостове за защита. Например, в бюджета на НОИ има "Фонд безработица" с над 400 милиона лева. Също така има възможности в Закона за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на предприятия, където работодателите солидарно внасят осигурителни вноски и там също има солиден финансов ресурс, който да гарантира заплатите на работниците, ако се стигне до фалит на дружества. Едва след като се използват националните средства и механизми за справяне с евентуалните проблеми, чак тогава да се търсят възможности за помощи отвън, за актуализация на бюджета и т.н.

Д-р Любомир Канов: Важно е да се предпазят медиците и болниците от коронавируса

До края на месец май бяха отложени решенията на ТЕЛК 

за нуждаещите се от обнова и прекатегоризация на документите им. Така че всички, които трябва да се явят пред комисиите, няма да го правят, тъй като административно се удължава срока до края на май. Дотогава хората продължават с решенията и правата, които имат. В условия на криза няма друг вариант.

Първата група проблеми при тези пациенти, е свързана с хората, на които им изтича експертното решение на ТЕЛК в срока на извънредното положение.Старите им телкови решения ще важат до края на май, без да губят каквито и да е права. На всички, които сега чакат да минат през трудовите комисии, просто трябва да изчакат. Ако те имат подготвени документи, могат да ги подадат по електронен път и да чакат своите резултати. 

Социалната изолация сега е много важна, затова се взеха тези мерки - да няма струпвания пред комисиите. Всички онези, които са нетрудоспособни и не могат да ходят на работа, то има възможност да ползват болнични листове, докато дойде време да минат през ТЕЛК.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2996 0

Водещи новини