Деница Сачева: Ще бъдат спирани социални помощи на хора, които бягат от карантина

  • 14 март 2020 19:32

  • 5732
  • 4
Деница Сачева: Ще бъдат спирани социални помощи на хора, които бягат от карантина
© Булфото (архив)

"Времето на неплатения отпуск може да бъде признато за трудов стаж, но е още рано. Дали ще могат да излязат в болничен или не, зависи от личния лекар. Има различни варианти, всеки трябва да намери най-удачния за него. Ако се спазват всички мерки и не се събират с много хора, няма проблем бабите да гледат децата". Това каза в предаването "Офанзива" социалният министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32579

"Много учители ще бъдат ангажирани с дистанционно обучение, неплатен отпуск, могат да ползват и платен отпуск, имат много. Дистанционната форма на обучение е възможна за учителите по физическо", добави тя.

"Скайп връзка се обсъжда за детските градини. 570 болнични заради грип, за карантина са по-малко. След като има болничен, се изплаща като болничен от НОИ, 3-те дни за сметка на работодателя, след това за държавния бюджет. Осигурителният риск да се прибере българин, който работи в чужбина си го поема конкретния човек", обясни министърът.

Нови 6 случая на болни от коронавирус

"Смятам, че социалната система ще издържи, искаме да имаме по-малко болни. Няма необходимост от допълнителни средства за болнични листове. От началото на годината има 2000 нови безработни, 26 само за петък 13-ти, трудно е да коментираме бъдещите щети. Говорим за 1 месец, рано е, но е по-разумно за всеки работодател да запази своите работници, все пак тази криза има край", сподели Сачева.

"Трябва да се анализира къде наистина трябва да се осигури помощ – здравеопазване, туризъм и спорт.  Дали да дадем повече пари където има нужда или да опрощаваме данъци, балансът ще е изключително труден. Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 март. Няма решение как би могло да се организира следващия месец, възможно е и да се носят и пенсии на ръка за хора в по-тежко състояние. Ще бъдат спирани социални помощи на хора, които бягат от карантина. Трудът на лекарите и мед.сестри ще бъде овъзмезден допълнително, пари ще има", коментира Сачева.

"0,15 %, но не по-малко от 1 лев нощен труд от 2021 г. Няма как работодателят да не е съгласен с карантината на връщащи се хора от рискови държави. Гъвкаво работно време сме препоръчали, както и организация на смени.  За защитените категории бременни, хора с увреждания, с различни заболявания, над 60-годишни, родители, които сами се грижат за деца или болен роднина, те работят на смени. На 0800 88 001 могат да получават консултации по теми от Кодекса на труда и организацията на работното време в момента. Няма да подавам оставка, а ще предлагам решения", завърши тя.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

 
  •  

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5732 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Валери Иванов

2020.03.14 | 19:48

1
Проблема е в управляващите.ГЕРБ не е партия на народа.

2020.03.14 | 20:05

4
НЕ ,ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА СА.

2020.03.14 | 20:04

3
а коя е?

2020.03.14 | 19:59

2
МАЙНАТА ВИ НА МИЗЕРНИТЕ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ.А КЪДЕ КРИЕТЕ БАРБА ГАНЬОС???РЕДНО Е В ТОЗИ ТРУДЕН МОМЕНТ НЕГО ДА ГЛЕДАМЕ?ДА НИ НАПОМНИ ЗА НЕВЕРОЯТНАТА СТАБИЛНОСТ.МАГАРЕ НА ЛЕД ДА ГО ..... ,НЕ МЪРДА.СТАБИЛНОСТ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини