Проф. Николай Радулов пред novini.bg : Ако със здравето на хората има проблем, то е заплашена националната ни сигурност

  • 11 март 2020 12:23

  • 3587
  • 0
Проф. Николай Радулов пред novini.bg : Ако със здравето на хората има проблем, то е заплашена националната ни сигурност
© новини.бг.

Проф. Николай Радулов е консултант по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на МВР в правителствата на Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Сега преподава по проблемите на сигурността в Нов български университет и Института по библиотекарство и информационни технологии. С него си говорим затова заплашена ли е националната ни сигурност, предвид коронавируса и каква е ситуацията в нашата страна по време на вече пандемичното разрастване на заразата.

Ситуацията не е по-различна от всяка друга година, когато има грипни епидемии. 

Жертвите, които взема грипа са многократно повече, отколкото от коронавируса досега. Държавата взема мерки, но си пролича, че съответните институции, които трябва да се занимават с предохранителните мерки, не бяха готови. Видя се, че в болниците нямаше специализирани облекла, в аптечната мрежа пък недостигаха маски, ръкавици и т.н.. Така че от гледна точка на подготовката, която трябва да имат тези определени ведомства, тя не беше наред, определено куцаше. Но бързо се взеха мерки и сега виждаме една бодра дейност, която можеше да бъде избегната, ако здравеопазването у нас не е така качествено болно. В тази сфера, пък и не само в нея, се действа реактивно - когато се случи  бедата и е налице вредоносен резултат, тогава се действа. Впрочем, така е и в сферата на сигурността - като стане някое престъпление, тогава започва да се действа. Предвиждането, предварителната подготовка на ресурси, липсват, не се правят, за съжаление.
Слава Богу засега установените болни от коронавирус у нас са малко! 

Експерт: Грешка е да кажеш на хората да не се поддават на паника, защото така изпадат в паника

При стриктно спазване на наложената вече карантина, съм отпимист, че заразата у нас ще бъде ограничена.

Наясно съм, че българинът по принцип няма доверие във властите в такива ситуации. Още преди 80-те години на миналия век, повечето българи се поддават на паника. Когато по онова време излезеше някой министър да успокоява, че има достатъчно от някоя стока, повечето ни съграждани веднага хукваха да купуват точно от нея в огромни количества. От тогава досега в това отношение няма промяна. Въпреки уверенията на хора от изпълнителната власт чрез ефирните медии, хората хукнаха да се презапасяват с храни.
Като експерт по сигурността мога да кажа, че е естествено заразените места и хора да бъдат под карантина и това да не се драматизира и преувеличава. Властите от своя страна трябва да се отнасят много предпазливо към всяко подозрение за заболяване. Управлението прави, каквото може. 

Иван Нейков пред novini.bg: Служебният отпуск е вариант при карантина срещу коронавирус

Паниката е в резултат на недоверието на хората във властта от десетилетия насам. 

Причините са в отсъствие на сигурност, в престъпността, която дефакто не намалява и т.н..Всичко това се съчетава и с поредни порции скандали, а пък част от хората си мислят, че истерията, свързана с коронавуса, е съзнателно раздухвана, за да покрие проблемите с корупцията, с водата, с бедността и т.н. Българинът по природа е скептик и си казва: както досега всеки скандал се покрива с някой следващ, така и сега се вдига пушилка около заразата, за да се тушират предходните афери. Но аз съм сигурен, че вече нещата са много дълбоки и нищо отпреди вируса няма да бъде забравено.

Ето какви мерки предприе кризисният щаб след Съвета по сигурността

Ролята на медиите и социалните мрежи

В България много се вярва на социалните мрежи, правят се дори тематични групи и въобще там е благодатна почва за разпространение на всякакви фейкове. Даже имаше една група там, която се създаде от хора, убедени, че Земя-та е плоска?! Стана така, защото у нас имаше дълги години, в които много хора вярваха на официалните медии, а после бяха разочаровани от тях. Мнозина загубиха доверие в стандартните медии и затова се втурнаха към социалните мрежи, но там трябва много да се внимава за кьорфишеци. Аз преподавам "Разузнавателен анализ" и част от материята на този предмет е за различаването на истинската новина от фалшивата. Но в крайна сметка съм се убедил, че човек вярва в това, в което иска. Ето защо нищо не можем да направим за онези, които искат да вярват, че Земя-та е плоска и др.конспирации. Просто хората трябва да се стремят повече да четат различни средства за масова информация, да сравняват и проследяват коя как отразява теми, които ги интересуват. Така личният им опит по разни поводи, ще им покаже на кои медии да вярват.
Сигурността, в широкият смисъл на понятието, се състои от много компоненти и една от тях е здравето на хората. Ако със здравето на хората има проблем, то е заплашена националната ни сигурност.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3587 0

Водещи новини