Димитър Манолов обясни за договорката с правителството за медсестрите

  • 10 март 2020 08:35

  • 1230
  • 2
Димитър Манолов обясни за договорката с правителството за медсестрите
© Кадър: БНТ

Системата е объркана. Има купчина неща, които следват по отношение на колективния трудов договор. Този разговор тече по някакъв странен начин. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

"Видях фиш, при който от 680 лв. заплата с вътрешно доплащане достига 2000 лв. Но и такава от 680 стартова, става 700. Трябва да има работещ модел", коментира той.

Думите му бяха във връзка с исканията на протестиращите медицински сестри - нaвcякъдe дa ce изпълнявa зaлoжeнoтo в кoлeктивния трудoв дoгoвoр възнаграждение от порядъка на 900-950 лв. Вчера на извънредна среща правителството и синдикатите се разбраха за отпускането на 9 млн.лв., които да отидат за заплати на всички медицински специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване.

"Това е краят на една 2-годишна разправия, която ние от "Подкрепа" започнахме през 2018 г. Една кампания, в която заедно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикалната федерация на служителите в МВР. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка миналата година на нашия конгрес, но за съжаление оттам нататък останахме сами в тая борба. Дано тоя път нещата да приключат", каза Манолов.

Барикадиралите се сестри се заканват да не спират протеста си

Министерският съвет, синдикатите и работодателите имаха съгласие и за допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0,15% от минималната заплата.

"Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Това ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката, и къде ли още не", заяви той.

На въпрос кога ще се увеличат заплатите у нас, Манолов коментира пред БНТ, че няма как да имаме толкова ниски данъци и да искаме по-големи доходи.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1230 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ninov L

2020.03.10 | 09:50

2
Не са проблем осигуровките а прекалено раздутата държавна структура като общини,министерства и прекалено големия брой частни лечебни заведения които източват здравната каса.В Германия 90 процента са държавни болници а частните се самоиздържат. Направете го и тука така и всичко ще е наред.

2020.03.10 | 08:51

1
А БАРБА ГАНЬОС ДА НЕ СЕ СКАТАВА НЯКЪДЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА?

Добави коментар

Водещи новини