Почина най-старата българска мечка

  • 09 март 2020 12:38

  • 2198
  • 3
Почина най-старата българска мечка
© Pixabay

Най-старата българска мечка почина! 36-годишното животно издъхна в Парка за танцуващи мечки в Белица, където беше един от най-дългогодишните обитатели.

"Стефка беше на 36 години - нетипична възраст за животно, израснало в плен. Родена през 1984 г. в Държавно ловно стопанство "Кормисош" в Разград, Стефка прекарва първите 19 години от живота си, живееща в ужасяващи условия, като танцуваща мечка - атракция за туристи. Едва ли е щяла да доживее своите старини, ако не бе открита и спасена от екипа ни", разказаха от фондация "Четири лапи", пише в. "България днес".

Бозайникът издъхва от старост, макар че през годините има сериозни здравословни проблеми.

Мечка се покатери на кола, блокирана в задръстване

Житейската история на Стефка е наистина страховита. През 2003 г. е спасена от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен собственик, и е настанена заедно с други две мечки в парка, основан съвместно между "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot). По носа и горната устна на животното личали белезите и дупките от халката и синджира, с които е била връзвана и водена на повод, за да танцува, преди да заживее в парка. През 2013 г. заради инфекция на старите рани се наложи да претърпи спешна и сложна пластична операция на носа от ветеринарния експерт проф. Богдан Аминков - декан на Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в столицата. Носът на Стефка е изграден наново, след като тя бе живяла години наред със счупване.

Преди това тя отново преживява пластична операция, но при игра с друга мечка носът й буквално пада и се налага нова интервенция.

Стефка прекара общо 17 години щастлив живот в парка, като пазачите я описват като неконфликтна мечка. Тя живееше в сектор 4 заедно с четири други мечки от началото на нейното спасяване, без да бъде премествана.

"Типично за много от обитателите и тя имаше любимо място за почивка - често лежеше в най-горната, дясна част на сектор 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да наблюдава наоколо. Стефка се разбираше много добре с останалите четири мечки в сектора - Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си. Стефка ще остане завинаги в сърцата ни като един от най-старите обитатели, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица", добавиха с тъга от фондацията.

Novini.bg
2198 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.03.09 | 16:32

3
То
тодо

2020.03.09 | 12:59

1
а какво е станало със гадината,която я е карала да танцува.....за това говорете,защо нищо.....
Zodiac

2020.03.09 | 13:54

2
Тъпа новина.На кой му пука за някаква мършава мечка.

Добави коментар

Водещи новини