Еленко Божков пред novini.bg: Сметките на потребителите за топлото ще намалеят с 1- 2 лева месечно

  • 05 март 2020 13:41

  • 3147
  • 0
Еленко Божков пред novini.bg: Сметките на потребителите за топлото ще намалеят с 1- 2 лева месечно
© бнт

Ще паднат ли цените на тока и парното, след като бяха намалени с 40 на сто доставките на природен газ от Русия навръх националния ни празник 3 март? С този потребителски въпрос се обърнах за коментар към Еленко Божков. Той е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в 7-то ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Сега участва в Стратегическия съвет към президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

"Цените на топлинната енергия трябва да бъдат намалени както за всички битови потребители, така и за социалните и обществените институции.

Направих изчисления на база на това, умалението на природния газ е с 40%, като заложих точно такава редукция към изчисленията на КЕВР за м.г. То и без това тази цена ще влезе в сила от 31 октомври и ще е валидна 11 месеца. Дали понижението ще е 40 на сто през всичките тези 11 месеца до юли, не зная. Разбирам, че за различните месеци спадането ще е в различна степен, тъй като формулата, по която се изчислява е 70:30 като 70% са индексирани, а 30 на сто са на база на петролни деривати.

Как новите цени на газа ще се отразят на джоба ни?

Към този момент намалението ще е 40%. Излиза, че топлинната енергия в София трябва да е по-евтина с 27%, като преференциалната цена на еленергия трябва да е също толкова.

Възможното смаляване в Пловдив, където има когенерация, базирана върху парогазов цикъл, е в порядъка на 21% както за топлинната енергия, така и за еленергията.

Технологията на бутален когенератор за ТЕЦ Варна, ще поевтини сметките с до 24%.

Най-общо и опростено казано, сметките трябва да намалеят с от ¼ до 1/5 за топлинна енергия. При тока има значение каква ще бъде такса задължение към обществото, когато се върнат назад с 11-12 месеца цените на природния газ. Възможно е цената на задължение на обществото, която плащаме всички битови потребители, малкия и големия бизнес, да падне с около 4 лева на мегаватчас, което приравнено на киловатчас, няма и половин стотинка.

Експерт: Когато цената на тока тръгне нагоре, това винаги става след дълго отлагане

Това във вашата и моята сметки и в тези всички потребители ще е надолу с от 1 лев до 2 лева месечно. Дотук всичко е една много добра стъпка в полза хората. Тя обаче не дава обяснение на важни въпроси – защо във формулата за изчисляване на нашите сметки е фиксирано съотношението 70:30, за което казах по-напред? Такова ли е съотношението в другите 4 държави, които също бяха засегнати от т.нар.демонополизиране и се възползваха от антимонополните действия на ЕК?

Защо са избрани за сравнение френски, германски и италиански хъбове, а не данните от холандската борса, например? Или пък английската, които са представителни борси с история и гарантират по-голямо намаление за потребителите. Отговорите на тези въпроси, ще дадат ясна представа затова дали нашите интереси са изтъргувани правилно и добре".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3147 0

Свързани новини

Водещи новини