Нитрати в питейната вода на три села в област Плевен

  • 04 март 2020 14:52

  • 4917
  • 1
Нитрати в питейната вода на три села в област Плевен
© Pixabay

Нитрати и замърсявания на питейната вода са установени в три села в област Плевен през изминалата седмица. Това показва мониторингът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Шест от общо 16 водни проби са показали отклонения от изискванията. В червенобрежкото село Горник в две от пробите са открити нитрати над допустимото. По две проби в Реселец и в Бресте са намерени колиформи.

Лабораторните изследвания се показали, че водата не отговаря за питейно-битови цели. След установените нарушения са издадени две предписания и са съставени два акта за санкции на отговорните.

Нитрати и хром над допустимото в питейната вода на пет селища

През отчетния период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемането на специални мерки от страна на РЗИ-Плевен за преустановяване на водоподаването, се посочва в съобщението.

Данните на РЗИ показват, че се повишават случаите на грип и остри респираторни заболявания в областния град, но нивото не е достигнало епидемични стойности.

Последвайте канала на

Novini.bg
4917 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2020.03.04 | 15:25

1

А,само ТАМ ли? КОЙ КОНТРОЛИРА питейната вода в България? Къде може да получим ИНФОРМАЦИЯ за ЧИСТОТАТА на водата ,която пием?

Добави коментар

Водещи новини