Ген. Мутафчийски за COVID-19: Вирусът най-вероятно е в България

  • 01 март 2020 09:05

  • 17360
  • 21
© Кадър: БНТ

Една лаборатория винаги трябва да се тества. Ако в нашата лаборатория се появи положителна проба за коронавирус, то ние трябва да ги изпратим в лабораториите в Германия и Нидерландия, за да ги потвърдят. Това заяви в ефира на БНТ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на Кризисния щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

"Интензитетът на прием на пациенти във всички инфекциозни болници в страната не е голям. На ГКП-тата има термометриране. Ние сме единствената страна в Европа, която го прилага. По този начин са открити 4 души, двама от които са шофьори на камиони", поясни той. 

Попитан за издирваните български граждани, ген. Мутафчийски заяви, че те са получили информация,  която е гласяла, че двама българи са пътували с евентуалния нулев пациент от Италия. Те  са били издирени и резултатите им са отрицателни. 

Ген. Мутафчийски с последни данни има ли COVID-19 в България

Началникът на ВМА бе категоричен, че ситуацията е динамична. "5000 души се прибират по въздух, пътуващите по суша са много повече. Ние следим няколко държави, които ни интересуват. В Гърция има засега най-много пациенти от съседните ни държави. Най-голям скок бележи Италия за последните 24 часа има 500 души и така случаите там стават 1150 към 6 часа сутринта. Португалия все още не е обявила нито един пациент, в Кипър също не са. Държа да отбележа, че в Европа има много ниска смъртност от коронавируса", заяви той. 

"Светът е толкова отворен, че това колко е далече една държава от нас - нищо не значи", подчерта още ген. Мутафчийски. 

Запитан дали ще има забрани за концерти и събиране на хора, той заяви, че вече има ограничаване на подобни събития, но това идва от самите организатори. "Разумно е. Събитията, които се случват на открито не носят характер като тези, които са на закрито", допълни д-р Венцислав Мутафчийски. 

Ген. Мутафчийски разкри има ли положителна проба за коронавирус у нас

"Ако има случай само на едно място - е ограничен взрив, а ако са на няколко - то се взимат крути мерки, както при грипа. Вирусът най-вероятно е в България. Вирусолозите са много изнервени, искат да докажат случай на коронавирус и да работят с него. Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени. Няма граници, които да спрат една въздушно-капкова инфекция. Но нямаме потвърден случай", каза още той. 

Той бе категоричен, че карантината трябва да съществува и тя трябва да се спазва. "Тук всеки трябва да бъде отговорен за себе си и за близките си. Има държави с много крути мерки и ние ги изследваме. В Израел например има затвор до 7 години за нарушаване на карантина за COVID-19", обясни още началника на Кризисния щаб у нас.

"Следим какво се случва в света. Изпратихме наши хора на Конгреса в Берлин. Самата общност от инфекционисти е силно изненадана от паниката, която се създава. Може би причината е в мерките, които се взимат.  Да, в цял свят няма маски, но това не е повод за истерия. Те се поставят на болни хора и на медицинските екипи, които работят с тези болни хора. Медицинските специалисти трябва да се щадят. В Китай от години ходят с маски и какво се случи? Докато не ги поставиха под карантина, не се прекърши гръбнакът на заразата. Човек има нормален биоритъм и температурата му се повишава сутрин и следобед. Затова трябва да я мерите 3 или 4 поредни дни, ако се съмнявате. Няма обяснение защо поразява повече възрастни хора, може би, защото имат хронични заболявания. Алогично е защо не поразява децата", каза още той. 

По думите му всеки ден, в който не откриват вируса у нас, им дава възможност да се подготвят по-добре. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Novini.bg
17360 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
30 години едно и също....

2020.03.02 | 13:47

21

непрекъснато се размахват чучела, вместо да се говори за обирите на другарите през всичките тези години....какво стана с КТБ, с 14 банки 96та, с икономиката и куфарчетата , върнали се като "чужди "инвестиции...................!?!??!!?!!??!?!??!??????

Българин

2020.03.02 | 02:35

20

ТУК САМО КОМУНОИДИ ЛИ СПИСВАТ И КАКВИ СА ТЕЗИ СДСари,КАТО СДС НЕ СЪЩЕСТВУВА, А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА КОМУНЯГИ,ДЕПЕСАРИ И ДСари! СТИГА СЕ ДЕЛИХМЕ ПОЛИТИЧЕСКИ, БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА!!!

Отмъщение ще има, ако ние не избесим

2020.03.01 | 12:23

19

седесаро-мутренските мафиоти бъдещите поколения ще го направят. По дувари си спирки се появиха надписи "Сталин е жив", "Свобода или смърт". Но според мен ще е късно. Водната СДС-мафия, лекарствената СДС-мафия, Тиквите, Черепите, Конете и Овчарките ще са мъртви и ненаказани

Банкянската доларова кy.pветина

2020.03.01 | 12:16

18

няма мозък като за седесарската шашма с корона-вируса, види се, на молитвените закуски във Вашингтон са му дали добър съвет, проработи, народът се забради и дава последните си стотинки на СДС-фарма. А ако не си помогнеш сам, седесарското здравеопазване ли ще ти помогне...

При Живков имаше палач към Централния пандиз,

2020.03.01 | 12:08

14

седераст ли си - в Скравена, при Сашо Сладура, убиец ли си - в задния двор на затвора, човекът вади пищова и те копаят на място. Разстрел за седесарската власт - плашат ни с някакъв корона-вирус в полза европейската фармацевтична мафия.

?

2020.03.01 | 12:13

17

Боби Янев, лъжливо гейче, ти не си живял при Тодор Живков, защото си на 25 години, лайно манипулативно. Иди да лъжеш в пенсионерските клубове за една пица, някой пенсионер може да те хареса и да те оноди. Как може да харесваш Тодор Живков, а мразиш бодигарда му Боко?

Да се разреши свободният отстрел на седесари

2020.03.01 | 12:10

16

Намериха начин да ни оберат доброволно с вирус дето го няма. Но седесарската лекарствена мафия натрупа добри пари, и Тиквата ще се облажи, няма как.

2020.03.01 | 11:31

9

гербераст = крадец и лъжец

2020.03.01 | 12:09

15

Комуноидът от БКП крадливата мутра Боко избоботи ли нещо по въпроса ?

!

2020.03.01 | 11:37

10

Идиотче платено тролско, гръмни се вече да не ти помогне някой, комуноидно леке изтрещяло!

Долни седесасрски к.урви, мръсна гад

2020.03.01 | 12:02

12

Властта на Банкянския ахмак наплаши народа с корона-вируса. По улиците тръгнаха зомбита, лекарствата свършиха. А вируса не идва. Навремето СДС зееше: "комунистите скриха за Чернобил, ние сме облъчени". Синя измама, фонът не мръдна, а сега тия създават изкуствена паника.

?

2020.03.01 | 12:05

13

Голяма е мъката ви рубладжийска. Защо не се гръмнете? Корнелия и БСП разпространяваха фалшива новина, че нямало африканска чума по свинете, но европейските лаборатории за пореден път дозазаха, че сте лъжливи цигани и гейове.

xxl

2020.03.01 | 11:56

11

тука има - тука няма ...играли ли сте я тази игра :)

2020.03.01 | 11:14

7

По време на чумната епидемия, тръгнала от пустинята Гоби, между 1347 и 1351 г. , България е била засегната, но по-слабо от Западна Европа заради по-малкото население.

2020.03.01 | 11:15

8

Това вероятно ще се случи пак заради китайците, които ядат и е. б. а. т всякакви животни. Според мен, хората трябва да избягват масови събирания и да си чистят добре къщите.

Добави коментар

Водещи новини