"Барометър България" с последните електорални нагласи и паниката около коронавируса

И през февруари „Барометър България“ проведе ежемесечното си телефонно проучване на електоралните нагласи на българските граждани. Основните играчи на политическата сцена не са променили значително позициите си спрямо предходните месеци. Анкетираните отново посочват четири формации, които категорично биха участвали в следващия парламент при избори днес.

Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, на първо място остава ГЕРБ с 35,2% подкрепа, като с тази си подкрепа партията поддържа резултата си, достигнат на парламентарните избори 2017 г.

На второ място след ГЕРБ остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.

"Галъп интернешънъл": 24% е доверието на хората към Бойко Борисов

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва и консолидира подкрепата на патриотично настроения дял от гласоподавателите и би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. Те имат потенциал за растеж, който очевидно успяват мобилизират на всички предходни европейски, президентски, местни или парламентарни избори.

Евентуалната партия на Слави Трифонов, на която все още ѝ предстои да получи регистрация, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%. В случая трябва да се има предвид, че голяма част от подкрепата идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. Очевидно до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.

„Демократична България“, подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.

Страх ли ви е от коронавируса?

На фона на зачестилите случаи на заразяване с коронавирус в Италия и други европейски страни запитахме анкетираните дали се страхуват от вируса.

Преобладаващата част от респондентите (30,2%) следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.

Ген. Мутафчийски изнесе последни данни за коронавируса у нас

Почти е изравнен броят на тези, които смятат, че се създава изкуствена паника (26,4%) и хората, според които всички опасения са основателни и сме на ръба на епидемия (25,6).

За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип, с който се сблъскваме, а 7,7% нямат позиция по въпроса.

(Снимки: Барометър България)

Коментари

 1. 2020.02.28 | 09:13

  Доста завишен резултат на Демократична България, те никога ни биха събрали толкова гласове.

 2. 2020.02.27 | 19:07

  Днес си го поръчах, щоту знаеш ли какъв недоимък поскъпване ще настане!!!

 3. 2020.02.27 | 12:57

  Барометър ли сте или термометър, ясно е ,че сте подлоги на боко тиквата и ГРОБ. " Има такъв народ" ще изненада доста хора и ще спечели доста проценти

  1. 2020.02.27 | 19:05

   с грипа?

 4. 2020.02.27 | 12:50

  Полов привет на червените Кауни и болшевишките им минетчии и рубладжийски гъ.зомийници.

  1. 2020.02.27 | 18:38

   с тази уста тя друго прави...

  2. 2020.02.27 | 13:09

   И с тази уста ядеш ?????!!!!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет