Експертна комисия вече обследва сградите в района на площад "Тройката" в Бургас

  • 26 февруари 2020 18:55

  • 833
  • 0
Експертна комисия вече обследва сградите в района на площад "Тройката" в Бургас
© Министерство на културата

Експертната комисия на Министерството на културата, назначена със заповед на министъра на културата Боил Банов вчера със задача да извърши подробно обследване на всички сгради в района на площад „Тройката” в Бургас, вече започна работа.

Днес експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” (ГДИОКН) извършиха предварителен оглед на място и направиха проверка по документи на съществуващите постройки в района. Тяхната задача е да проведат процедури по идентифициране, деклариране и предоставяне на статут, включително по актуализиране на временни режими за опазване съгласно Закона за културното наследство. Целта на експертната комисия е да бъде завършена процедурата по предоставяне на окончателен статут на сградите - недвижими културни ценности. Експертите на Министерството проведоха и първа работна среща с представители на Община Бургас.

Борисов получил спешен SMS от Бургас заради Маринковите хамбари

 

Подробно обследвани бяха сградата на бивши Маринкови хамбари и жилищно-търговска сграда, читалище „Пробуда“, които притежават статут на декларирана единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с предварителна категория „за сведение“. Проверка започна и на останалите сгради, намиращи се в имота. Установява се и дали са извършвани нарушения до момента по отношение на постройките в границите на имота, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини