Променят закон, за да се подпомогне санирането

  • 23 февруари 2020 10:24

  • 3650
  • 2
Променят закон, за да се подпомогне санирането
© Булфото (архив)

Около 704 хиляди са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ на състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Сред сградите най-много са еднофамилните къщи - 650 хиляди, 55 хиляди са блоковете, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития.

Подборът е конкурентен, а срокът за кандидатстване е до 27 март т.г.

По разчети на ведомството се очаква до 2030-та година да бъдат обновени около една пета от 700-те хиляди обитавани жилищни сгради - обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Предвижда се в бъдеще програмите да бъдат с финансов механизъм, което означава разработването на кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати нисколихвени кредити на собствениците с поносима месечна вноска за погасяване на заемите.

МРРБ предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Предвижда се паралелното прилагане на програмите и поетапно изпълнение на мерките в тях, обяви пред Нова телевизия Гергана Благиева - директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ.

 

Стана ясно колко сгради у нас имат нужда от саниране

 

"Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради - еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания", обясни Благиева и допълни: "Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно."

"Целта ни е до 2025-та година да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно", подчерта Благиева.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда още регламентирането на т.нар. специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подпомогнат процеса на енергийно обновяване.

Предвижда се създаването и на т.нар. "едно гише" към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Десислава Станева
3650 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мунчо

2020.02.23 | 19:20

2

"Предвижда се в бъдеще програмите да бъдат с финансов механизъм, което означава разработването на кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати нисколихвени кредити на собствениците с поносима месечна вноска за погасяване на заемите."
Който пил, пил.

2020.02.23 | 13:42

1

Браво, санирането е хубаво и полезно нещо.

Добави коментар

Водещи новини