Румен Радев: Левски не обича склонени глави, нашата битка е сега

  • 19 февруари 2020 17:33

  • 9575
  • 76
© Булфото

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на участва в гражданско шествие, което извървя пътя от килията до паметника на Васил Левски в София. То бе част от проявите по повод 147-мата годишнина от гибелта на Васил Левски. В столицата две шествия се събраха пред паметника на Апостола, за да почетат паметта му с възпоменателна церемония, предаде репортер на NOVINI.bg.

Държавният глава се здрависа и размени думи с участниците в шествието. Заедно с него бе и вицепремиерът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, и депутати от Столетницата. Te вървяха по "Пътя на безсмъртието" – от османския конак до бесилото. Хора от тълпата скандираха "Радев" и "Това е нашият президент".

Стотици граждани от цялата страна се събраха и придружиха президента до паметника на Левски, където положиха венци и цветя. Те носят портрети на Апостола и веят български знамена.

Другата инициатива тръгна от църквата "Света София" и също се отправи към паметника на Левски. В неяучастваха кметът на столицата Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, главният прокурор Иван Гешев и Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Преди началото ѝ, в присъствието и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, в храм "Света София - Премъдрост Божия" бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Тя бе водена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит, в съслужение със столични свещеници. В храма присъстваха кметът на столицата, Караянчева, главният прокурор, зам.-кметът Тодор Чобанов, много политици и общественици.

Двете шествия се обединиха. След това започна възпоменателната церемония по повод 147 години от обесването на Йеродякона.

"Скъпи сънародници, на 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави. Но Васил Левски не обича склонени глави - затова не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук днес. Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система? Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението. И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство. Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България!". Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в началото на словото си по време на възпоменателната церемония по повод 147 години от обесването на Васил Левски - Апостолът на българската свобода.

Последвайте канала на

Novini.bg
9575 76

Свързани новини

Коментари 76

Добави коментар
Родолюбец

2020.02.20 | 22:45

76

Радев е човек на място.Ако разбирате Български.

Патриот

2020.02.20 | 18:32

75

Срамувам се президента,държи се като махленски селяк!!

А бе

2020.02.20 | 16:28

74

направи гаф с молбата да го приемат на 09,05, в Кремъл и за да го омаловажи направи нов гаф...Ами толкова си може...тъп пенсиониран военен...

е

2020.02.20 | 03:36

65

Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков. Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.

Те за това

2020.02.20 | 16:23

73

не може да си намери место от яд та бълва змии и гущери под път и над път..

Катюша

2020.02.20 | 00:13

59

Левски не обича и клепоухи крадливи и пъпчиви Кауни.
Само питам, защо Левски, не си назначи една корвета, като Кауна на две заплати от комитетските пари, за да я плющи по време на работа. Ето това е разликата между Апостола и Кауня!!

2020.02.20 | 09:38

72

не само клепоухи,но и с рога

Георги

2020.02.20 | 01:48

63

Сега може пак да гласувате за бойко той ше ви оправи държавата да знаете идиоти скапани

2020.02.20 | 09:37

71

да ще гласуваме,защото не сме ИДИОТИ като теб

2020.02.20 | 04:59

69

този мушморок е като латерна, не се уморява да издава фалшиви звуци

2020.02.20 | 05:15

70

Малко му остава !
След мандата се мсети в следствието!
Да търка нара!

е

2020.02.20 | 03:45

68

Хубаво заглавие, но Аз го променям. Радев склони глава пред Борисов
https://www.youtube.com/watch?v=8kNGTWnZD8o

еее

2020.02.20 | 03:38

67

Космически нива делят Радев от Борисов, този доблестен патриот. Скоро кликата на недоразумението Радев, ще се изяде от вътре.Падението му ще бъде невероятна гледка за зрителя.Скоро ще търка наровете на някой затвор .

ее

2020.02.20 | 03:37

66

Мишката Радев е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..

Добави коментар

Водещи новини