Те ни гледат от стените

  • 19 февруари 2020 10:52

  • 1271
  • 0
Те ни гледат от стените
© община Русе

Те всичките са умрели за някакъв идеал. Живели са трудно. Дали са много и не са взели нищо. Много от тях са предадени от приятели, а други убити от свои. Познато.

       Днес ни гледат от стените в класните стаи. В кабинетите на разни началници, кметове, председатели и други изпълнители на народната воля. Гледат и не говорят. Не говорят, не защото няма какво да кажат, а защото не могат. А и да можеха едва ли някой щеше да ги чуе. Камо ли да последва примера им и да пожертва нещо, каквото и да е, дори на стойност една кутия цигари, в името на някакъв идеал.

Борисов положи цветя пред паметника на Васил Левски

Хем е смешно, хем е тъжно, че деца не знаят кой е Левски и Ботев. Да не говорим за Хаджи Димитър или Кръстьо Пишурка… (тук следва зле прикрит смях смях).  Уж умни деца, които щракат по смартфоните със завидна сръчност. Знаят кой е Джъстин Бибър и Спондж Боб квадратни гащи, въпреки че техните портрети не висят по стените.

Когато стане дума за борба за свобода децата се сещат за Люк Скайуокър и капитан Америка. Представата им за човек, посветен на науката, е Железният човек. Справедливостта – това е Батман. А Бог… Това е Тор.  Въпреки, че е малко трудно да се обясни потурчването, помохамеданчването, или да го кажем най-политкоректно - рязането на глави като алтернатива при приемането на друга вяра с… Тор.

       Днес те ни гледат от стените, но не ни виждат. Това е успокоително. Все едно са камери, които знаем, че не работят. Заети сме в ежедневието си да оцеляваме и затова не си спомняме за тях. По- лесно е да пуснем телевизора на някое детско с рисувани герои, отколкото да разкажем за някой истински такъв. Дори и малко да е. Не е необходимо да се изнася реферат. Колкото-толкова. От нас не се иска жертвоприношение, а само да си спомним за тях. За кой – изберете си сами. Изборът ни на истински герои е голям. Но, моля ви, не разказвайте за смъртта им. Тя не е интересна. Наблегнете на живота. За по-заетите това е периодът от време между двете дати написани под снимката. Хайде, че ви чака работа. Мен също.

        Приятен ден!

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
1271 0

Водещи новини