В Ловеч се организира факелно шествие по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

  • 18 февруари 2020 15:03

  • 752
  • 0
В Ловеч се организира факелно шествие по повод годишнината от гибелта на Васил Левски
© Булфото (архив)

За седма поредна година в Ловеч ще се състои възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година е под наслов "147 години безсмъртие". Организатор е ловешката патриотична гражданска организация "Ловчанци", а средствата са събрани чрез публична кампания.

Граждани със запалени около 1500 факли и със знамена ще тръгнат утре /19 февруари/ в 19.00 часа от бул. "България" в центъра на Ловеч и ще стигнат до паметника на Апостола, заяви за БТА Тодор Иванов, един от организаторите на събитието.

Факелно шествие "Васил Левски - 147 години безсмъртие!" ще има в Русе

По думите му интересът към шествието се увеличава, все повече хора от страната изявяват желание да присъстват. "Нашата цел беше да създадем една нова традиция - точно от тук, революционната столица на Левски, да почитаме паметта и делото му по този внушителен начин. Това ни мотивира", добавя Иванов.

По думите му събитието е гражданско, а не политическо, в него няма официални лица. Целта е да почетем Апостола по внушителен начин, обединени от неговата личност и дело, добави Тодор Иванов.

Шествието се очаква да бъде предвождано от представител на Ловчанска митрополия. Ще премине през централния булевард, Бароковите къщи, транспортния мост, Художествена галерия и по улица "Мадара" ще стигне до паметника на Васил Левски. Там е предвидена кратка програма. Ще се включат членове на Национално дружество "Традиция", местни ансамбли и млади хора. С организацията и охраната са ангажирани около 150 човека. Те ще следят за спазването на правилника, одобрен от полицията в Ловеч, чийто служители също ще съдействат.

По настояване на Община Ловеч традиционният маршрут на шествието е променен, тъй като се цели да се избегне преминаването през централната пешеходна зона на града. Затова 18.30 до 19.30 часа ще бъде ограничено движението на МПС по бул."България", в отсечката между ул."Александър Стамболийски" и ул."Димитър Пъшков", като движението се пренасочва по ул. "Осъмска", съобщават от общинската администрация.

С панихида и поклонение Пазарджик ще отбележи годишнината от обесването на Левски

За времето от 19.30 до 20.30 ч. се ограничава движението и по следните улици: "Търговска" (в участъка от изход за Троян до пешеходната зона), Транспортен мост, "Васил Левски" до подхода към парк "Стратеш", подход към парк "Стратеш", "Хисарска" и "Мадара" до паметника на Васил Левски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини