Медицински специалисти подготвят национален протест

  • 16 февруари 2020 17:38

  • 962
  • 3
Медицински специалисти подготвят национален протест
© Булфото

Национален протест подготвят на 1 март от Синдиката на българските медицински специалисти /СБМС/. Това съобщи пред БТА Мая Илиева, член на ръководството на СБМС, която днес в Сливен участва в среща- разговор с медицински специалисти по здравни грижи.

Протестът е в знак на солидарност към колегата им Бойка Анастасова, която е била дисциплинарно наказана за участието си в протест на 15 декември. Готвеният протест ще започне пред болница "Пирогов" и ще завърши с шествие пред Министерски съвет. "Апелираме към колегите, които не желаят върху тях да бъде оказван натиск, да ни подкрепят", призова Илиева. Тя припомни, че на 1 март, миналата година е бил първият организиран от тях протест. По думите й, след това е започнало да се говори много за корупцията в здравната система и необходимостта от реформи.

Нищо от исканията им, обаче не е било изпълнено, включително и обещаното от министъра увеличение на заплатите. "Този път медицинските специалисти са решили протестът да прерасне в безсрочен. Все още у колегите има много страх", посочи Илиева, която бе уволнена от столична болница, а утре предстои заседание по дело срещу болничното заведение в Районния съд в София.

"Медицински специалисти от Сливен също ще участват в протеста", заяви Надежда Маргенова, медицинска сестра, която е председател на местната синдикална структура. Маргенова отбеляза, че от 1 януари работещите в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен ще получават вместо 1 лев, 1.50 лв. възнаграждение за нощен труд. "Това, може би е първият пробив в България и ако една областна болница в провинцията може да си го позволи, би могло да се случи навсякъде", посочи тя.

Целта на срещата в Сливен днес е да се разясни дейността на Синдиката, как колегите могат да се включат, да представим структурата в Сливен, обясни Мая Илиева. Тя посочи, че целта на СБМС е влизане в преговори с работодателите, подобряване на условията на работа, заплащането и пр. Тя припомни, че Синдикатът е бил регистриран в съда през декември, миналата година, като вече има работещи структури.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
962 3

Коментари 3

Добави коментар
Селтик

2020.02.16 | 20:03

3

Белата мафия ще протестира.

Das

2020.02.16 | 20:02

2

И пак на мегдана ще се съберат я двайсет, я трийсет досадника недоволни че са уволнени от некадърност. Ако бега кадърни да са у чужбина отдавна

Незабравка

2020.02.16 | 19:28

1

Крайно време беше да проумеете, че разговаряте с Простак! Че разговаряте с Убиец! Помнете това!

Добави коментар

Водещи новини