КЗП: Незаконното онлайн съдържание вече ще се трие, но винаги бъдете внимателни

Съвсем скоро ще влязат в сила нови законови разпоредби, които ще добавят още правомощия на Комисията за защита на потребителите при борбата с некоректните онлайн търговци.

При установени нарушения контролният орган ще има възможност да изиска от даден електронен магазин с окончание .bg да бъде свалено съдържанието, което противоречи на изискванията на законодателството за защита на потребителите. В определени случаи може да се стигне до временно ограничаване на достъпа до интерфейса на сайта и дори до заличаване на домейна му.

 

КЗП вече има повече правомощия! Тя ще може да трие незаконно онлайн съдържание

 

Повече за това какво се променя и как ще се подобри дигиталната среда като място за пазаруване сега пред NOVINI.BG разказа председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Промените в Закона за защита на потребителите наистина са изключително важни“, заяви той.

Благодарение на тези промени ще бъде подобрена координацията при установяването и разследването на нарушение на потребителското законодателство. Това твърде често се случва в онлайн търговията. Вторият момент, който е изцяло нов – при неизпълнение за решаване на нарушение от самия търговец, съдържанието може да се премахва. Тук има два подетапа – ограничаване на достъпа до съответния електронен магазин. Ако проблемите обаче не бъдат отстранени, може да се заличи съответния интернет адрес, ако той завършва на .bg“, обнясни Маргаритов.

Маргаритов даде и пример как сега КЗП вече може да действа:  „Ако един домейн например е регистриран в Полша, но разпространява съдържание и в България и когато бъде установено, че там има нещо нередно, ние се свързваме с полските си колеги и след дадени доказателства от наша страна, те могат да се произнесат за провеждане на нелоялна търговска практика. Ако нарушенията не се отстранят, полските ни колеги могат да заличат домейна веднага. Същото нещо може да се случи и при сигнал подаден ни от Полша в България“.

Процедурата е доста стегната, обясни председателят на КЗП и информира, че сроковете са тридневни.

Санкциите, които са предвидени за нарушителите са до 5 000 лв. за първо нарушение и до 10 000 лв. при повторно такова. Тези санкции са предвидени най – вече за регистрацията на домейни и към хостинг компаниите. „Да, не са много високи, но тези лица поначало трябва да имат стимул да премахват такова съдържание“, каза Маргаритов.

В повечето държави членки на Европейския съюз подобен регламент е приет вече.

На въпрос обаче как ще работим с трети страни, Маргаритов отговори, че тук въпросът е доста сложен и по думите му с по–големите страни има установен уведомителен режим.

Въпреки наличието на този регламент, Димитър Маргаритов посъветва всички потребители да бъдат все пак изключително внимателни и да следят как наистина един онлайн магазин е изписан.

 

Коментари

 1. 2020.02.10 | 15:27

  Ще помоля Маргаритката да не се изказва без мое знание. Няма да закачаме фирми близко до ГЕРБ, все пак благодарение на тях съм това което съм. Благодаря на МВР Дупница, че синът ми Венци си пласира коката без да му правят проблем. ВИВА ГЕРБ ВИВА КОРУПЦИЕ

 2. 2020.02.10 | 14:28

  От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

 3. 2020.02.10 | 14:10

  Пак схеми и пак глупости бе маави деа, оставете хората на мира, не ви ли писна да репресирате бизнеса тотално?

 4. 2020.02.10 | 13:07

  А ако е .com можете да се обадите на колегите си на луната. Безполезни бюрократи. Просто проследете парите и хванете за топките собственика. Останалото е само прах в очите на хората.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет