Експерт: Качеството на водата у нас е добро, най-често се замърсява от нитрати

  • 03 февруари 2020 14:04

  • 190
  • 0
Експерт: Качеството на водата у нас е добро, най-често се замърсява от нитрати
© Pixabay

В дългосрочен аспект най-големият риск за качеството на водоизточниците у нас са санитарно-охранителните зони. Това предупреди доц. Галина Димова от Катедра „Вода, канализация и пречистване на води“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В предаването „Хоризонт до обед“ тя обясни, че една пречиствателна станция за питейни води не може да се справи с непрекъснато увеличаващо се влошаване на качеството на водоизточника.

"И като концентрация на определен параметър, и като брой параметри, по които водата не отговаря на качество. Всяка пречиствателна станция е направена, за да отстранява определена група замърсители. Появи ли се нов замърсител, технологичната схема трябва да се модернизира, което е свързано с нови инвестиции и неминуемо ще доведе до увеличение на цената на водата", поясни доц. Димова.

Румен Радев: В България предстои да се налеят огромни средства във водния сектор

От думите й стана ясно, че се следят над 50 показателя за качеството на водата у нас.

"Като цяло качеството на питейните води в България е добро. Най-често отклонения се явяват при нитратите, особено в регионите, които се снабдяват с подземни води", каза още специалистът.

Последвайте канала на

190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини