Изтича срокът, в който самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

31 януари 2020 10:32

Изтича срокът, в който самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си
© Novini.bg
386 1

31 януари е последният срок, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се задължително се осигуряват във фонд "Пенсии на държавното обществено осигуряване" (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство".

До 31 януари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд "Общо заболяване и майчинство", могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд "Пенсии" на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. "майчински" при бременност и раждане). Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП.

Фирмите на отчет само пред данъчните до 30 юни

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избраният и декларираният вид осигуряване, напомнят от НАП.

Мая Йорданова
386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.31 | 11:22

1

abre oligofreni vav francia mejete se pensionirat na 62 godini a jenite na 58 godini vie za kakvo se osiguriavate kato grobarskite prestapnici iskat ot vas da se pensionirate 6 godini sled francuzite.

Добави коментар

Водещи новини