Замърсяването на река Марица е най-тежкото досега, с тонове измряла риба

  • 28 януари 2020 12:23

  • 737
  • 0
Замърсяването на река Марица е най-тежкото досега, с тонове измряла риба
© Pixabay (архив)

Замърсяването на река Марица е с пестициди и е най-тежкото, констатирано досега, с тонове измряла риба. Това каза пред журналисти Марин Маринов директор на Дирекция "Мониторинг" от Басейнова дирекция на "Източнобеломорски район" на съвместна пресконференция с областният управител Дани Каназирева и директорите на РИОСВ и БАБХ в Пловдив Стефан Шилев и Камен Янков.

От 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е извършен анализ на водите по 86 показателя, които могат да предизвикат такова токсично отравяне. За част от показателите не са констатирани превишения, като цианиди, живак, арсен, разтворен кислород и неразтворени вещества. Открити са завишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на река Пишманка, която се влива в река Марица. Те са с много висока токсичност и са използвани за растителна защита, поясни Маринов.

Мониторингът ще продължи, като ежемесечно ще се вземат проби от реката. Измрялото количество риба е с тонове, като тепърва ще бъде изчисляван точният размер на щетите.

Кога ще се възстанови река Марица след екокатастрофата

На предприятието, причинило тежкото екологично престъпление ще бъде наложена и глоба по Закона за екологичните щети, като тя може да стигне до десетки хиляди лева, каза още Маринов.

Към момента е възстановено нормалното състояние на водата в река Марица, каза областният управител на Пловдив и поясни, че няма никаква опасност за питейната вода на града. Остава в сила ограничението за улова на риба по поречието на река Марица, както и за водопоя на животни.

Продължават и проверките за продажба на риба на нерегламентирани тържища. Дани Каназирева заяви, че ще създаде комисия за проверка на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив /в град Хисаря, село Старосел, село Иван Вазово, село Старо Железаре, село Войнягово и село Трилистник/, предаде БТА.

БАБХ в Пловдив започва проверки на тържищата за продажба на умряла риба от река Марица

Novini.bg
737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини