Неадекватен мъж нападна екип на Спешна помощ

  • 27 януари 2020 19:58

  • 1751
  • 4
Неадекватен мъж нападна екип на Спешна помощ
© Булфото (архив)

Агресивен мъж в неадекватно състояние нападна екип на спешна помощ в София и дори изпочупи инвентар в линейката, предава Нова Телевизия.

Въпреки това, медиците са успели да му помогнат и да го откарат в болница за лечение. С разписването на новия рамков договор обаче, медиците ще имат право да отказват помощ на агресивни пациенти.

Всяка година в страната се регистрират близо 400 случая на насилие над медици от Спешна помощ. В Координационния център в София, снощи в 21.30 ч., е получен пореден сигнал за мъж в неадекватно състояние, който впоследствие е нападнал екипа.

Лекарите ще имат право да откажат лечение на агресивни пациенти

Късно снощи екип на Спешна помощ се отзовава по сигнал в квартал "Гоце Делчев". Съобщено е за 35-годишен мъж, който има нужда от лекарска помощ, след получена фрактура на ръката. По неясни причини обаче мъжът изсипва цялата си агресия върху дежурния екип. Видимо неадекватен, той псува, заплашва и чупи апаратура в линейката. Откаран е в болница, а случаят влиза в поредната статистика - всеки ден в страната поне по един екип е нападнат от агресивни пациенти.

За да защитят лекарите, в разписания вече Рамков договор се посочва – ако лице нападне екип, или накърни достойнството на лекар, може да му бъде отказана помощ, но това при положение, че случаят не е животозастрашаващ. Здравни експерти обаче описаха текста като напълно безсмислен, тъй като на практика всеки случай може да се счита за спешен.

"Ние нямаме право да оставим неадекватен пациент, независимо в каква ситуация се намираме. Това може да е човек с хипоглекимия, може да е с кръвоизлив в мозъка. Ако ние си тръгнем в този момент, този човек може да се обърне срещу близките си, или да нарани себе си", каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева.

Решението според тях е в това да има по-добра координация с полицията и обещаните преди повече от 6 години паник бутони най-накрая да бъдат осигурени.

Случаите на агресия в София са поне 40 на година.

Novini.bg
1751 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
.

2020.01.28 | 09:55

4

Лекарите си го заслужават с това отношение

D

2020.01.28 | 07:11

3

Глоба от 50000 и ще са кротки.

2020.01.28 | 06:27

2

Сигурно е бил от партия Възраждане

Марина

2020.01.28 | 05:46

1

Боят си го заслужавате,защото се държите арогантно с хората!Отново си търсите причина да не работите,напуснете тогава!И без това нямаме здравно стабилно осигуряване,играете си на руска рулетка с живота на хората!

Добави коментар

Водещи новини