Омбудсманът свиква редовно заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент свиква редовно заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания, което ще се състои в институцията  днес, 23 януари 2020 г., от 11.00 часа.

Припомняме, че омбудсманът е председател на мониторинговия орган, който по силата на Закона за хората с уврежданията, има за задача да осъществява наблюдение за прилагане политиките за защита правата на тази уязвима група от обществото у нас, както и да съблюдава изпълнението в най-пълна степен на Конвенцията на ООН за хората с увреждания.

    Заседанието ще се проведе при следния дневен ред:
⦁    Представяне на ситуацията в специализираните институции за хората с деменция – конкретни изводи и резултати след проверките на Националния превантивен механизъм /дирекция, към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно – затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатрии, центрове за нелегални мигранти и бежанци/ в с. Горско Косово и др.
⦁    Актуални проблеми с асистентската подкрепа на хората с увреждания, които са без право на чужда помощ – очаква се на заседанието представител на МТСП да даде конкретика по възникналия казус.
⦁    Представяне на информация за осъществената комуникация с Агенцията на Европейския съюз за основните права /FRA/ за провеждане на обучение и за съдействие за изработването на методология за осъществяване на периодичен преглед и за оценка на съществуващата нормативна уредба по правата на хората с увреждания у нас.
⦁    Разни.

 

Коментари

  1. 2020.01.23 | 09:24

    Вратите с механизми, сериозно затрудняват хората с увреждания! На Болници, клиники, и всякакви държавни учреждения, не трябва да има такива механизми на вратите! Те ограничават достъпа!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет