От "Софийска вода" обявиха категорично ще има ли проблем с водоподаването за столицата

  • 21 януари 2020 08:40

  • 2583
  • 4
От "Софийска вода" обявиха категорично ще има ли проблем с водоподаването за столицата
© gettyimages (архив)

Всички институции казват, че няма да има проблем с водата на София, но напоследък аз нещо не им вярвам.

Това каза в сутрешния блок на БТВ строителният инженер Димитър Куманов от риболовно дружество "Балканка", който коментира идеята на правителството да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир "Белмекен“ и "Бели Искър". "Трябва да се провери и да е ясно колко вода ще се влива в язовира. Ясно е колко ще се взима, но трябва категорично да е ясно и колко вода ще се влива. Частта от София, която се снабдява от "Бели Искър", може би ще се наложи да остане на някакъв минимален режим, но е задължително за Перник да се достави вода. Не може толкова голям град да седи без вода. Това са болници, детски градини, възрастни хора. Аз имам една идея. Бившият екоминистър да го пратят в ареста в Перник. Нека там да поседи с хората, които остави без вода.

Ще потече ли вода от язовир "Белмекен" към Перник?

Гости по темата бяха още Васил Тренев, изпълнителен директор "Софийска вода" и Станислав Станев, заместник-изпълнителен директор на дружеството. "Категорично няма никаква опасност за водата в София. Думата е контрол. "Софийска вода" спазва много добри контролни практики. Всичко това гарантира, че ние непрекъснато наблюдаваме какви са наляганията и водоподаванията за столицата. Категорично мога да заявя, че ние във всяка една минута имаме информация за водоподаването и няма никаква опасност за нашите клиенти. В язовир "Бели Искър" към момента има 9 млн. кубика вода. За столицата от този язовир идват към 3 млн. кубика месечно. Ние поддържаме баланса. По никакъв начин няма да застрашим водоподаването на столицата. Цифрите са динамични и предпочитам да говоря със средни цифри. За Перник ще отиват около 700 000 кубика", разкри Тренев.

Емил Димитров: Перник става квартал на София

"Риск за стената на язовир съществува. Не мога да кажа, че няма риск при определни природни бедствия. Има два идейни проекта за ремонт на стената. Не мога да отговоря конкретно на въпроса защо не е ремонтирам язовира, но проблемът в миналото беше собствеността", добави още той.

Експерт алармира: Яз. ''Бели Искър'' не отговаря на условията за земетрeсения

"Категорично искам да опровергая предишния ви гост, който твърди, че може да има някакъв режим за софиянци заради подаването на вода за Перник. Няма такъв шанс. Не мога дали да кажа с подаването на вода от нас ще се приключи с режима в Перник. Загубите на вода в София са около 45%. За последните 5 години ние сме свалили тези загуби с 10%", обяви от своя страна Станислав Станев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2583 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
????

2020.01.21 | 10:43

4

За да ЗАПОЧНЕ решаването на ПРОБЛЕМА Перник,първо трябва да се ОТГОВОРИ на ВЪПРОСА: КОЛКО са КРАЖБИТЕ,КРАЖБИТЕ,КРАЖБИТЕ от процента на загубите на вода?! Този ВЪПРОС е АКТУАЛЕН за ЦЯЛАТА СТРАНА!!! ТАМ е ЗАРОВЕНО "кучето","другари-господа"!!! Успех!!!

Времето Лети

2020.01.21 | 09:27

1

Правителството в затвора.

неприятен е арестуваният министър, да

2020.01.21 | 10:43

3

Но е министър по-малко от година. А язовир не се опразва и за пет. ГЕРБ управлява изключително невежо и партийно корупционно. Вече 10 години. Скандал след скандал, провал след провал! Е, чия е вината? На Нено?! Ха-ха!

Аман Чернев

2020.01.21 | 09:44

2

За това не трябва да допускаме безмозъчни с партиен ентусиазъм да управляват държавата. Направиха от Тучна България - Пустиня.

Добави коментар

Водещи новини