Хидроенергетици обясниха защо изчезна водата на Перник

Липсата на валежи и старата водоснабдителна мрежа са в основата на кризата с безводието в Перник. Това се посочва в Отворено писмо на Асоциация „Хидроенергия" Министерския съвет.

"Официалните данни от хидрометеорологичния бюлетин на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че общият обем на речния отток в страната за последното тримесечие на 2019 г. е с 31% по-малък от стойностите за 2018 г., а средномесечните водни стоежи са под месечните норми и са със стойности по-ниски спрямо предходната година (между 28% – 38% под нивата за същия период през 2018г.)", се казва в писмото.

Водния режим в Перник спъва работата на дребния бизнес

От асоциацията са категорични, че има спешна нужда от модернизация на ВиК мрежата, защото точно това води до сериозни загуби на вода.

"Системите за събиране и пречистване на отпадъчни води също трябва да бъдат разширени. Всичко това налага значителни инвестиции, което от своя страна неизбежно води до поскъпване на водния ресурс и може да има негативен социален ефект", смятат специалистите.

Според тях твърденията, че водноелектрическите централи носят отговорност за намалените водни количества, породени от спецификите и промените в хидрологията, показват липса на компетентност и непознаване на механизмите и процесите, съпътстващи производство на електроенергия от вода.

Цялото писмо на асоциацията може да видите тук.

Коментари

 1. 2020.01.22 | 16:58

  Паричките са ми в джобчетата а вие духайте супата

 2. 2020.01.21 | 19:19

  Герберастки лъжи на енергийната мафия.

 3. 2020.01.21 | 18:47

  Хахаха дали някой ще се хване на тая пумия??? Повишението на цената на водата за какво беше??? Когато е за повишаване няма ядове нали??? Боковата държава,всеки прави каквото си иска и да дава където трябва

 4. 2020.01.21 | 17:51

  Тиквата ! Боко Тиквата Мутрата !

 5. 2020.01.21 | 17:21

  Малко остана на герберската крадлива клика. Каквито и скалъпени лъжи да измислят за защита скоро ще бъдат пометени с камъни.

 6. 2020.01.20 | 12:24

  Нали през тези 30г. водата поскъпваше с одобрението от КЕВР, че е с цел инвестиции. Моля, информирайте ни къде и колко инвестиции са направени в сектора, иначе е може би дошло времето за чиийски вариант на защита на правата ни. Иначе, сме рая без никакви права. И до кога?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет