Ще потече ли вода от язовир "Белмекен" към Перник?

  • 20 януари 2020 08:10

  • 4352
  • 4
Ще потече ли вода от язовир "Белмекен" към Перник?
© gettyimages (архив)

Водният режим ще остане. Не можем да говорим за отмяна, но с това решение перничани ще имат една сигурност.

Това каза в сутрешния блок на БТВ кметът на Перник Станислав Владимиров, който коментира идеята на правителството да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир "Белмекен“. "Министър Караниколов съобщи в събота, че този проект ще струва около 25 млн. лева и ще са необходими 45 дни за неговото изграждане. Щом това стана факт, ще бъде спряно водоподаването от язовир "Студена" към Перник, за да може той да почне да се пълни. Към момента снегът е малко и се надяваме на една дъждовна пролет. В последните 30 години почти няма подмяна на водопреносната мрежа в Перник и това е причината да се губи толкова много вода по улиците на града ни. Надявам се пролетта да започне и този ремонт, за да бъде решен проблема. Премиерът действаше най-активно в тази криза и аз имам чудесни взаимоотношения с него. Не съм в противоречие с моята партия - БСП. Факт е, че има сериозни проблеми във водния сектор и те правилно внасят вот на недоверие. Надявам се да има един смислен и сериозен дебат по тази тема в парламента", заяви Владимиров.

МС с извънредни мерки заради водната криза в Перник, ще отбиват води от "Белмекен"

Гост по темата бе и общинският съветник Прошко Прошков. Днес на заседание Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет ще бъде обсъдено предложението на правителството. "София и Перник имат близки връзки. Това трябва да продължи. Водата на София ще бъде запазена. Днес в комисията ще обсъдим предложението и молба от правителството и от кмета на Перник да помогнем да преведен допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа. Ще поискаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши. Ще поискаме всички числа и цифри. Ще искаме от концесионера на "Софийска вода" ежемесечни справки колко вода се подава към Перник. Ще искаме и справки за водните баланси на София, за да може и при най-малък дисбаланс на водоподаването в София да бъде спряно подаването на вода за Перник. Водата ще е само за битовите потребители. Няма да бъде използвана за други цели", категоричен бе Прошков.

Бойко Борисов: Перник и София ще си помогнат

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4352 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Рогос

2020.01.20 | 13:31

4

Как не ви е срам... Гепихте водата на Перник. Сега ще изкарате кинти от комисионни за строежа на Баипаса 10процента от 25-милиона ще ви доиде добре. Някой сега ще лапне поне 2.милиона.понеже няма народ да излезем всички и да кажем СТИГААААААА

ще потече

2020.01.20 | 09:41

1

мозък от Тиквата.

до трола отдолу

2020.01.20 | 10:11

3

ядоса ли се к у р в о -платена?Няма надник за теб, днес.

2020.01.20 | 10:01

2

от на майка ти пу....тката цървул

Добави коментар

Водещи новини