Областният управител на Плевен: Градът не е застрашен от водна криза

  • 17 януари 2020 14:04

  • 1287
  • 0
Областният управител на Плевен: Градът не е застрашен от водна криза
© Община Плевен

На този етап Плевен не е застрашен от водна криза. Това е заявил областният управител на Плевен Мирослав ПетровМирослав ПетровМирослав Николов Петров е роден на 21 ноември 1967 г. и е Областен управител на Област Плевен. Той, цитирана от пресцентъра на областната администрация.

По негова инициатива се е състояла среща на тема "Водоснабдяване" с участието на ВиК, Напоителни системи, БДДР, ДАНС и ОД на МВР.

Областният управител е изискал информация за степента на обезпечаване с питейна вода за Плевен, както и състоянието на яз. Горни Дъбник, чиято вода се ползва за оводняване на каптажните кладенци във водоснабдителните зони в Крушовица, Вит и Биволаре.

1215 язовира без стопанин заради липсващи документи

Управителят на ВиК Митко Спасов е посочил, че в областта няма селище на воден режим. Според него водоснабдяването навсякъде е нормално. "За град Плевен има захранване от водоснабдителна група "Черни Осъм" и оттам пристигат стабилни количества вода, като се вземе предвид сушавия период. Характерно за шахтовите кладенци, които са другият източник за водоснабдяване на града, когато водата намалее се налага оводняване от яз. Горни Дъбник. От Напоителни системи подават необходимите количества при нужда. Предприели сме и по-строги мерки за ограничаване на загубите", е заявил управителят на ВиК.

Директорът на Напоителни системи - Плевен Иваничка Райчева е посочила, че обемът на яз.Горни Дъбник към момента е 50 млн.куб.м. вода. Той се завирява от яз."Сопот", който се изпуска в р.Вит, на Боаза има водохващане, което по канал с дължина 65 км. отвежда водата до яз. Горни Дъбник.

Хората в Омуртаг живеят на воден режим от 30 години

От него през 2019 г. за промишлени нужди са ползвани 1,5 млн.куб.м вода. Промишленият водопровод от яз.Горни Дъбник до Плевен е 35 км. Той е строен през 50-те години на миналия век, компрометиран е и генерира загуби от 40-50 на сто, според Райчева. До края на януари се очаква да се открие възможност за кандидатстване за европейско финансиране за рехабилитиране на магистралния канал, чрез който се завирява яз. Горни Дъбник, за което от Напоителни системи в Плевен гарантирали, че имат готовност.

РИОСВ в Русе ще изпълнява нов проект в резервата "Сребърна"

Всички ползватели на промишлена вода, всички предприятия са на разрешителен режим към БДДР и МОСВ и разполагат с пломбирани водомери с две контролни пломби - на Напоителни системи и на БДДР, са посочили от срещата. Областният управител е поискал да получава информация ежемесечно от Напоителни системи за състоянието на яз. Горни Дъбник, за разхода на вода от язовира за ВиК, за напояване, за промишлено водоснабдяване, както и за всички констатирани нередности, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини