Работи се за кадрово обезпечаване на АЕЦ "Козлодуй"

  • 17 януари 2020 13:53

  • 871
  • 1
Работи се за кадрово обезпечаване на АЕЦ "Козлодуй"
© Булфото (архив)

Работи се за кадрово обезпечаване на АЕЦ "Козлодуй", каза по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

От юни 2019 година на сайта на дружеството е обявен постоянен прием на документи за работа по 31 приоритетни специалности от висшето образование. От 2017 година АЕЦ "Козлодуй" предоставя стипендии на студенти от специалността "Ядрена енергетика" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които след завършване се ангажират да работят в централата, каза министърът.

Сключени са договори с 16 стипендианти, на които централата заплаща таксите за обучение и стипендия в размер 1000 лева на семестър при постигане на изисквания за успех. От 2019 година е обявена и стипендия за първокурсници, записали определени специалности, като до настоящия момент са сключени договори с трима първокурсника. От 16 години дружеството има развита стажантска програма - платени и неплатени стажове, от 2019 година платените летни стажове се провеждат само за определените за приоритетни технически специалности, каза министър Петкова.

АЕЦ „Козлодуй” приключва 2019 г. с производствен рекорд

АЕЦ "Козлодуй" работи с академичните среди в България, поддържат се тесни връзки с БАН и с техническите университети, подчерта министърът.

В областта на средното професионално образование стартира процедура за дуално обучение по специалностите ядрена енергетика и топлотехника в професионалната гимназия в Козлодуй, каза Петкова. Предвижда се предоставяне на стипендии на ученици в професионалните гимназии по ядрена енергетика в Козлодуй и Белене. С помощта на Регионалното управление по образование в Плевен и във Враца се организират срещи с ученици от гимназии с цел ранно кариерно ориентиране. С МОН се обсъжда обучението по ядрена енергетика и физика да се включи в разширената подготовка на учениците от професионалните гимназии. АЕЦ "Козлодуй" предлага да осигури и възможност за провеждане на учебни часове в централата с цел засилване на интереса на учениците, каза още министърът на енергетиката.

Анализите показват, че в рамките на всяка една година приблизително около 10 - 15 студенти завършват специалност "Ядрена енергетика". Почти всички работят в АЕЦ "Козлодуй", но това е далеч от амбициите ни и нашата визия за дългосрочното развитие на ядрената енергетика, заяви Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД е изпълнил производствения си план за 2019 г.

Според министъра ние сме държавата, която разполага с най-добрите експерти в областта на ядрената енергетика. Затова и нашите експерти участват в мисиите на организацията, която извършва проверки на други атомни електроцентрали.

Депутатът Красен Кръстев посочи, че в следващите 5 години предстои пенсионирането на над 780 специалисти от АЕЦ, което представлява 22 на сто от персонала на централата. Това в по-голямата си част са работници заети пряко в експлоатацията и ремонта на 5 и 6 ЕБ-ве, заемащи ръководни позиции и притежаващи огромен ръководен, административен и експлоатационен опит, каза народният представител.

Последвайте канала на

Novini.bg
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Недоразумението

2020.01.17 | 14:27

1

Като гледам как министерството е обезпечено с министър ясно е как АЕЦ Козлодуй ще бъде обезпечено.

Добави коментар

Водещи новини