Фандъкова: Чистотата на въздуха в София е приоритет

  • 16 януари 2020 08:16

  • 841
  • 7
Фандъкова: Чистотата на въздуха в София е приоритет
© Кадър - БНТ

През следващите години приоритетите ни са два - подобряване чистотата на въздуха и инвестиция в кварталите. Това заяви в ефира на БНТ кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

По думите ѝ предстои инвестиция в градския транспорт, екология, озеленяване и миенето на улиците, за да се справят с мръсния въздух в столицата. "Също така ще подменяме уредите за отопление и ще поставяме филтри на комините. Наблягам на ефективността на мерките, безплатният транспорт е една от тях. Също така Столична община ще ограничава автомобилите, които замърсяват повече. Така ще можем да прилагаме и двете мерки - ограничаване на автомобилите и безплатен градски транспорт", каза още тя.

Фандъкова обясни за данъците на колите

По време на годишния технически преглед (ГТП) на колите да се определят и нивата на замърсяване, повтори тя мярката, която от дни се предлага в публичното пространство.

Тя разкритикува общинския съветник Борис Бонев - "Много добри предложения понякога дава г-н Бонев, но се отметна от готовността да увеличи данъците на по-замърсяващите автомобили. Той се подхлъзна по аргументите на опозицията и се притесни да не би да го заподозрат за договореност с управляващите. Надявам се, че ще се върне към обещанията си да бъде обективен. Няма ясни приоритети, няма ясна аргументация.".

Припомняме, ден по-рано съветникът Борис Бонев заяви, че от Столична община не са дали гласност кога и къде ще се обсъжда проектобюджета на София за 2020 г. Разискванията са тази вечер. 

Борис Бонев поиска да се мерят и по-фините прахови частици

По думите на Фандъкова 80% от бюджета е фокусиран върху основните приоритети. 85% от инвестиционната програма е за изпълнение на тези приоритети.

"За улиците в кварталите сме заложили с 12 млн. повече,  10 млн. ще отидат при районните кметове. Искам ясно да кажа, че предложенията за това коя улица да се ремонтира идват от тях. Приходите на града са от данъците на хората. Когато имаше предложение за повишаване на данъците, много хора се дръпнаха, защото никой политик не иска да ги повишава. Това са възможностите на града", обясни кметът на София.

Инвестиционната програма е с 50 млн. лв. повече. В кв. "Сердика" ще бъде ремонтирана ул. "Първа българска армия" в кв. "Илинден" улиците "Щросмайер" и "Кукуш". В кв. "Слатина" - улиците "Атанас Узунов" и "Николай Коперник". В кв. "Овча купел" - ул. "Народно хоро". Много са улиците, които ще бъдат ремонтирани, обобщи Фандъкова.

"Най-важното е да постигнем резултат, нека да работим заедно. 110 млн. лева залагаме за строителство и ремонти на детски градини. 61 млн. лв. вече са осигурени - за строителство на 9 детски градини, 2 детски ясли, 4 огради и сме подготвили проектите. Още 7 детски градини и 4 училища са заложени. Тези пари ще бъдат предоставени на районните кметове, предстои ни много работа", обеща Фандъкова. "

Подготвили сме проекти за 40 млн. лева за националната програма за строителство на детски градини и училища. Бюджета е много ясно фокусиран. Транспортът ще бъде обновен и с пускането на част от третия лъч на метрото", каза тя.

Столична община е един от първите възложители, които се включиха в електронните обществени поръчки, а те могат да бъдат контролирани от всички, каза още градоначалникът.

По думите ѝ всички са взискателни и искат да става по-добре. "Важно е да подчертая, че има 28 млн. лева за озеленяване, които ще подобряват качеството на въздуха. Ще кандидатстваме за средства за обновяване на Борисовата градина в историческия ѝ вид", подчерта тя.

Борбата с мръсния въздух в София продължава, пускат нови електробуси

Тя изтъкна, че 213 млн. лв. от бюджета на София са предвидени за обновяване на транспорта. Предстои изграждане на 8 км за първата линия на третата линия на метрото.

Кметът на София заяви, че продължават отчуждаването на имоти по улиците "Тодор Каблешков", "Филип Кутев".

Започна изграждане на Южната дъга - на възел Горубляне да се изградят тротоарите и връзката с бул. "Цариградско шосе". Обособих специален ресор по строителство, има и нов заместник кмет (инж. Цветан Божинов), отчете Фандъкова.

Тя подчерта, че оперативните програми могат да бъдат изпълнявани само през платформата за обществени поръчки.

Да има професионална отговорност на проектанти, надзорници, изпълнители. Особена роля имат надзорниците, те получават публични средства.

Що се отнася до сметоизвозването, то Фандъкова уточни, че договорите изтичат юни месец и дотогава трябва да има избрани фирми и да са минали обжалванията и всички обсъждания.

"Проектът за бюджета бе представен публично два пъти. Надявам се в началото на февруари да бъде гласуван и да имаме подкрепа от всички общински съветници", каза Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
841 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Робин Хут

2020.01.16 | 09:41

6

Ако е приоритет що не вземете да спрете да горите боклуци в ТЕЦОВЕТЕ.

Робин Хут

2020.01.16 | 09:44

7

На 19.12. датчиците в цяла София показат 10 пъти над нормата, а е едва 4 през нощта движение няма, а от ТЕЦОВЕТЕ пуши черен дим и мирише на пластмаса.

Драган

2020.01.16 | 09:38

5

Тази госпожа си е езичник и едва ли разбира за какво става дума. 99% от усвояващите средства са калинки. Когато човека се разхожда в космоса и притежава знания и технологии за пречистване на въздуха,да купуваш станции които да ти показват колко е лош въздуха си е чиста кражба.

Анатема Ай дуци,родни,мили !

2020.01.16 | 08:57

1

Чистката на Шайката е пък наш приоритет на есен.

2020.01.16 | 09:27

4

надявай се, ха ха ха

2020.01.16 | 09:26

3

е щом приоритетните проблеми не можете да ги решите, кво остава за другите, ха ха ха ха ха

2020.01.16 | 09:01

2

Айде бе приоритет докато те возят с кола която има шест литров двигател и хвърля отрови като за четири Данче за каква екология ми говориш. В останалите западни държави отдавна забраниха в столиците си дизеловите автомобили а защо ли?

Добави коментар

Водещи новини