Инж. Димитър Куманов: Почти всички ВЕЦ-ове в България са незаконни и във вреда на екологията

Почти всички ВЕЦ-ове на територията на България са незаконни и във вреда на екологията, заяви инж. Димитър Куманов, член на Управителния съвет на Сдружение риболовен клуб "Балканка".

"Това е така, защото нямат учредено право на строеж в речните корита. Съгласно Закона за собствеността, собственикът на земята е собственик и на построеното върху нея и за да строят в коритото на реката, те трябва да имат учредено право на строеж от Министерския съвет", обясни Куманов, предаде БТА.

Такива разрешения имат само два от язовирите в страната, посочи той.

ВЕЦ-ове на стената на язовир "Огоста" не работят

Съгласно Закона за рибарство и аквакултури пък всички прегради във ВЕЦ-овете трябва да бъдат снабдени с рибни проходи, одобрени от ИАРА, а такива почти никъде няма, каза инж. Иван Пандъков, специалност по електроенергетика.

Според Куманов незаконните строежи спрямо ЗУТ трябва да се премахват, но това у нас не се случва. По думите му обществените ресурси се раздават предимно на хора, свързани с властта.

"Такъв е случаят със собствениците на ВЕЦ-ове, които еднолично се облагодетелстват, а ползата за обществото на практика е нула, дори с отрицателен знак. Най-много подобни разрешения са се получавали по времето на "Тройната коалиция", когато е било буквално "лудница" от издаване на разрешения", коментира Куманов.

Перничани местят "Сурва" пред парламента

За съжаление това трудно се доказва, защото голяма част от тях използват за сделките фирми с подставени лица, посочи той.

Куманов коментира още, че са направени ВЕЦ-ове на малки язовири за питейни нужди, при положение, че притокът им е твърде недостатъчен. Според експертите сушата не е оправдание за лошото управление на водите.

"Прокуратурата трябва да се задейства и със случващото се в "Напоителни системи". Това, което се случва с язовир "Пчелина", с язовир "Бебреш" е със съгласието на "Напоителни системи". На язовир "Ястребино" също щеше да се даде разрешение за ВЕЦ, но там в момента има малко вода. Отново с разрешение на "Напоителни системи" вероятно вече се строи и ВЕЦ-а на язовир "Тракиец", той става за питейни нужди на Хасково след довършване на пречиствателната станция там", информира Димитър Куманов.

Според експертите на "Балканка" страната ни вече е в екологична катастрофа, заради незаконните водохващания в реките и изместване на коритата, резултат от което е измрялата риба. Имам усещането, че у населението се създава излишна паника по отношение засушаването на язовирите, каза още Куманов.

Безводие и в Дупница, започват протести

Язовирите, за които има рискове, по думите му са "Студена" и "Бебреш" /който вече се пълни/, както и "Асеновец" при Сливен. Ако от тях не се краде вода, и тя остане само за питейни нужди, проблеми няма да има. Всички други язовири имат достатъчно вода и не трябва да се създава паника", смята Куманов.

От Сдружението настояват за оставката на директора на басейнова дирекция Плевен, заради това, което се случи с коритото на река Вит при моста на Боаза. Освен това отговорността си да понесат областният управител на Ловеч Ваня Събчева, с чието съгласие това е станало, настояват от "Балканка".

Прокуратурата подхвана и язовир "Пчелина"

От Сдружението считат, че оставки трябва да подадат също Пламен Ангелов, директор на РИОСВ - Перник, както и директорите на Басейнова дирекция Пловдив, заради копането на баластра по река Марица.


 

Коментари

 1. 2020.01.16 | 09:01

  ....толкова малка държава , колко много престъпници и зло ... където пипнеш и бутнеш само престъпления .... популация на която злото и е повече от доброто няма да види бял ден !

 2. 2020.01.16 | 06:24

  Другарите с ВЕЦ-овете препродават евтин "атомен" ток закупен от АЕЦ като скъпа зелена енергия, иначе няма обяснение при това безводие да продължава строителството на нови централи.

 3. 2020.01.15 | 18:22

  Трън река Ерма...Ждрелото на река Ерма.Няма река...няма вода...няма нищо на има ВЕЦ!

 4. 2020.01.15 | 15:24

  Как работят ли ,ами работят защото институциите не работят

 5. 2020.01.15 | 15:20

  По реките не остана ни пясък ни баластра ни камъни ни наноси ни вода ,ни фауна ни флора ,а останаха само разбойниците бандитите и престъпниците

 6. 2020.01.15 | 15:19

  Е,добре де,КАК РАБОТЯТ след като са НЕЗАКОННИ?! "Другарюююююююююююююю", Борисов!? "Другарююююююююююююююююююююю",Гешев?! "Другарююююююююююююю",Цацаров?! НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ????

 7. 2020.01.15 | 15:17

  Виновни са министерството на земеделието,министерството на екологията и министерството на строителството и рег. развитие.Тези институции по региони не работят,не функционират не контролират и не изпълняват задълженията .Страшно е господа на държавната софра

 8. 2020.01.15 | 15:14

  честито зелено електричество. ще седите без вода, но еко.

 9. 2020.01.15 | 14:52

  Д а направят проверка и тези които са разрешили или незаконно построили и ползват незаконно природни ресурси в ущърб на българския народ да носят наказателна отговорност.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет