Галиче - селото с ужасяващата смърт

Преди много време Галиче се прочу с кмета си Ценко Чоков. Гореше се, че той "коли и беси" и нищо в селото не става без негово знание. След оплаквания на хората Галиче влезе в новините. През годините имаше не малко разследвания и репортажи за злокобните деяния там, включващи незаконно придобиване на земи и палежи. Впоследствие Чоков бе осъден за криминални деяния, сред които отвличане и побой.

От октомври Галиче има нов кмет - Страхил Стоянов. За краткото си време на поста обаче той не успя да овладее проблемите в селото. И ето, че този път Галиче стана сцена на изключително кърваво събитие. Убийството на 18-годишната Андреа втрещи цялата страна. Втрещи дори служителите на прокуратурата и МВР. Главният секретар Младен Маринов определи случая като изключително тежък.

Дядото на Аксел, убил 18-годишната в Галиче, разкри подробности за него

"Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората", заяви той.

Заедно с новия главен прокурор Иван Гешев Маринов отиде лично в Галиче, за да се срещне на място с жителите. Стартираха мерки за борба с битовата престъпност. Междувременно хората не крият уплахата си от случилото се. Изумени са от погубения човешки живот.

Що за място е Галиче?

Галиче е с население под 2000 души, предимно възрастни хора. От сайта на община Бяла Слатина, към която спада, разбираме, че селото датира от края на ХIV век  и началото на ХV век. За селото се знае от предания, а и от намерени през изминалите години тракийски съкровища, че е било кръстопът през римско време. За през периода на турското робство в България за селото е останало като предание, че турчин в селото не е замръквал или ако е, то на сутринта от селото излизал само конят му.


Край Галиче пък има много могили и тракийски гробници. Вместо да се превърне в интересно място за туризъм обаче, селото се превърна в символ на ужас. Вместо да привлича посетители в местностите Тево дърво или Обретен, Галиче се превърна за пореден път в местопроизшествие.

Проблемът с младежите - насилници

Галиче е пример за това как отговорните институции трябва да обърнат внимание на случащото се в провинцията. Извън София, извън големите областни градове, лъдето хората живеят по-трудно заради липса на постоянна работа. Много села пустеят. Там, където има останали хора, трябва да се знае с какво се занимават, как преживяват, доколко са ангажирани в ежедневието си с нещо полезно. В нищоправенето си, в безделието си, лесно може да се поддадеш на пороците си или на вътрешните си демони.

Завършил едва първи клас - такъв е убиецът от Галиче. 17-годишният Аксел не познава порядките на обществото, не е научен на основите на живота, не познава границите на доброто и злото, ако въобще има предства за тези понятия. Съответно не може да очакваме и Аксел да умее да се владее. Подобно на убиеца на Виктория от Русе и той е определян от специалистите като психопат. Човек, поддал се на низшите страсти.

Същият пример беше и в Момчилград, където в иначе кроткото градче бе умъртвена малката Дамла. Едва на 7 години тя бе убита по жесток начин от 25-годишния Мехмед Хасан. В моя роден град случаят остави своя силен отпечатък. За мотив на престъплението се смята кражба - Мехмед искал да открадне пари, но за зла участ Дамла се събудила. Тук отново се появява проблемът с това, че в липсата си на основни доходи, на работа, някой посяга на чуждото. А кражбата е престъпление, заклеймено от векове.

Започва делото за убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря

Миналата година България бе потресена и от изнасилването и пребиването до смърт на малката Кристин в село Сотиря. За убиеца доктор Цветеслава Гълъбова тогава каза: "Този човек е примат, той има проблеми и е изпуснат от самото начало".

Институциите отдавна говорят за това, че у нас хиляди младежи са извън образователна система. Толкова много млади хора не подхващат и работа. Затова е от особено важност да има превенция за това. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 г. на отчет в детските педагогически стаи са водени 9098 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2017 г. броят им намалява незначително - с 48, или с 0.5%. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършваниот лицата на възраст 8 -17 години. 236 са случаите на телесни повреди. 475 пък са престъпленията, свързани с наркотици.

Коментари

 1. 2020.01.15 | 08:33

  истината е доживотна присъда

 2. 2020.01.14 | 09:06

  смърт за гурливия ма.нгал !

  1. 2020.01.14 | 12:28

   на мегдана и да режат по малко всеки ден

 3. 2020.01.14 | 10:05

  Смъртна присъда е изключително наложителна за тежък случай като този!!!

 4. 2020.01.14 | 09:17

  От статията излиза, че видите ли, - трябва да се върне Ценко Чоков, ми да го върнат тогава, след като той е месията, а тоя кмет бил неспособен.

 5. 2020.01.14 | 09:08

  върнете ергенския данък , върнете казармата , не разбрахте ли , че капитализмът и западното мислене е упадъчно ? ако имаше социална политика нямаше да стават тия работи

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет