Вижте колко събития с радиоактивни източници са регистрирани у нас през 2019 г.

През 2019 г. на територията на страната са регистрирани 16 събития с радиоактивни източници и материали с повишена радиоактивност.

Това пише в доклад на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/, представен днес на пресконференция в сградата на агенцията. В голяма част от случаите събитията са регистрирани при преминаване на товари през автоматичните системи за радиоактивен контрол, които са на входовете на големите металургични компании, както и на ГКПП. В един от регистрираните случаи на потвърждаване на ГКПП товарът е бил върнат на изпращача, допълват от АЯР. В другите пет случая поради незначителните стойности от извършените на място измервания товарите са били освободени.

МОСВ: Няма превишение на нормите за радиоактивност в България

В случаите на потвърждаване наличието на радиоактивно замърсяване в товари, които най-често са били от метален скрап, товарът е бил отделян и са били предприемани необходимите мерки за откриване, изолиране и обезопасяване на замърсяването или източниците на йонизиращи лъчения.

МС одобри промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия

Последствията от възникналите събития се ликвидират от междуведомствени аварийни екипи, сформирани от служители на компетентните държавни органи /АЯР, МЗ, МВР, ДП РАО/ в зависимост от конкретния случай, добавят от АЯР, предаде БТА.

Коментари

  1. 2020.01.12 | 18:55

    Брех!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет