Втори доставчик премина успешно тестовете за оперативна съвместимост с тол системата

  • 08 януари 2020 17:48

  • 899
  • 0
Втори доставчик премина успешно тестовете за оперативна съвместимост с тол системата
© gettyimages

И вторият национален доставчик на услуги, който подписа договори с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по новите Общи условия - "КонкордСмарт Инфраструктура" АД, премина успешно интеграционните тестове от край до край за оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси за изминато разстояние - тол, оперирана и поддържана от АПИ, съобщават от агенцията.

Както по-рано стана известно интеграционните тестове с "КонкордСмарт Инфраструктура" АД се проведоха днес - 8 януари. Интеграционните изпитвания премина успешно и другият регистриран доставчик на услуги "Интелигентни трафик системи" АД. Това дава възможност на двете дружества за предварителни регистрации за оборудване на автопарка на превозвачите с бордови устройства, както и да започнат подготовка за сключване на договори с тях. Те ще влязат в сила, когато тол системата за товарните превозни средства над 3,5 тона бъде въведена в търговска експлоатация.

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик ще са от 4 до 7 ст. на километър

Процедурата за доказване на оперативна съвместимост за нуждите на тол системата се състои от три етапа. Първият включва оценка на съответствието и разглеждане по допустимост на подадените документи. Вторият етап включва интеграционни тестове от край до край, а третият етап - приложни тестове от край до край с бордови устройства, които ще функционират в реална среда.

"Интелигентни трафик системи" АД и "КонкордСмарт Инфраструктура" АД преминаха успешно втория етап от процедурата. Другите два регистрирани национални доставчика на услуги "Телетол" АД и "Иком" ООД все още не са подписали договори по новите Общи условия на АПИ. Дружеството "Телетол" има договор с АПИ за предоставяне на тол услуги по действащите до 29 ноември 2019 г. общи условия на АПИ, но предстои да потвърди промените в условията.

77% от българите смятат, че е справедливо тировете и автобусите да плащат по-високи такси от колите

"Иком" ООД трябва да предостави допълнителни документи за сключване на договор. След подписването на договори двете дружества ще могат да влязат в процедура за интегриране със системата на АПИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини