Вижте как да си изчислите данъка за колата в София

  • 03 януари 2020 15:15

  • 1417
  • 2
Вижте как да си изчислите данъка за колата в София
© Булфото (архив)

„Информационно обслужване“ АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти - от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Тол калкулатор помага на превозвачи да планират разходите си за новите пътни такси

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила - в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна):

Под индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.
- Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати.
- Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.

Калкулаторът може да бъде намерен ТУК.

Чрез него всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му. На две от снимките е посочено къде в документите на колата са записани трите компонента, от които се формира данъкът. На третата е самият калкулатор.

(Снимки: Столична община)

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Олеле

2020.01.03 | 18:44

1

Калкулаторът не е актуален за почти цяла България.
Редно е да не бъде даван въобще като пример за социален инструмент !

Данък

2020.01.03 | 22:58

2

когато се избере област София, след това общината е Софийски, ако се изнере Хасково , например , се показва друга община.. Смята че всичко е наред !

Добави коментар

Водещи новини