Васильовден e

  • 01 януари 2020 08:15

  • 1490
  • 2
Васильовден e
© Булфото

На този ден се отбелязва паметта на Свети Василий Велики - един от тримата отци на Вселенската църква.

Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и борбата с арианството - ерес, която отричала божественият произход на Исус Христос.

Празнуваме Стефановден!

В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания. Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер - отново се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане.

На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари. В същността си този ритуал е магия за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: "Сурва, сурва година!", а самата сурвакница има роля на магически жезъл.

Сурвакането е уникален български обичай.

На Васильовден имен ден имат Васил, Василка, Веска, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.

Радина Лазарова
1490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2020.01.01 | 11:17

2

Аз съм модераторски педал-ТРОЛ.Обичам да лижа задници и да лапам меки пишки.Любимата ми е на циганина Сорош,защото той ми плаща най добре.За една пица и 15 лева ,правя всичко това.Айде чао от мен цървули и ако някой иска да ме праска отзад да пише на редактора.

2020.01.01 | 09:53

1

Банго Васил шестит празник на ссиичкото сиган и чавета в Булхаристан!

Добави коментар

Водещи новини