Откриха над 100 находки при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен

  • 17 декември 2019 14:44

  • 6948
  • 0
Откриха над 100 находки при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен
© Булфото (архив)

Над сто находки са били открити при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен през Археологически сезон - 2019 година. Това съобщи пред журналисти днес Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков"-Сливен.

В рамките на двайсет дни екипът от археолози на музея е правил разкопки в северната част на крепостта. Проучени са били девет средновековни ями, част от запазено жилище от 9-10 век и средновековен водопровод.

Антични и старинни предмети от различни епохи са иззети при спецоперация в страната

Сред ценните находки се открояват кръстче с релефно изображение на Исус Христос с датировка от 10 век, плоча - печат от пръстен с изображение на паун, който се смята за християнски символ и др. Намерени са предмети от кости, което доказва тезата, че костообработването е било сред развитите занаяти в Туида.

Екипът от археолози на музея е участвал в спасителни археологически проучвания по трасето на газовия конектор Стара Загора - Комотини в землището на хасковското село Зорница. Там са били открити множество находки, сред които тежести за стан и рибарска мрежа, калъп за керамични лампи, железни върхове на стрели, различни монети. Като особено ценно откритие археолозите посочват парадно бронзово умбо - изпъкналост, често при щита. Находките, открити там, ще се влеят във фондовете на местния музей.

Средновековна синагога е разкрита при археологическите проучвания на крепостта "Трапезица"

Последвайте канала на

БТА
6948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини