Общината и МРРБ могат да не повишат цените на ВиК услугите в Перник

  • 17 декември 2019 12:43

  • 268
  • 0
Общината и МРРБ могат да не повишат цените на ВиК услугите в Перник
© Pixabay

Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ могат да не повишат цените на ВиК услугите в града, ако решат, коментира пред журналисти Ивайло Касчиев - директор на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. "Комисията за енергийно и водно регулиране утвърждава пределни цени", добави той.

Ивайло Касчиев припомни, че ВиК дружеството в Перник е с ограничена отговорност. Община Перник също е собственик на част от неговия капитал и участва в управление му. Освен това МРРБ във ВиК Перник притежава 51 процента от капитала и е мажоритарен собственик. Затова регионалното министерство може да спре предвиденото от КЕВР увеличение на ВиК услугите с 3,29 на сто от 1 януари 2020 г., обясни директорът на Дирекция "ВиК" в КЕВР. "Всяка асоциация трябва да си прецени дали цените на ВиК услугите да бъдат въведени и откога", изтъкна Ивайло Касчиев.

Ивайло Касчиев, КЕВР: Водата в Пеник ще поскъпне с 3%

КЕВР е отправяла искане до МРРБ с предложение да се въведе лицензионен режим за ВиК дружествата. От министерството обаче са отказвали да се въведе такъв режим, смятайки, че не е правилно, каза още Касчиев. Според него въпросът дали да се дадат повече правомощия на КЕВР, за да може регулаторът да има по-голям контрол върху ВиК дружествата и да ги лицензира, трябва да бъде решен от Народното събрание.

Последвайте канала на

БТА
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини