Ремонтират спешно детска градина в Търговище

  • 05 декември 2019 13:17

  • 210
  • 0
Ремонтират спешно детска градина в Търговище
© Община Търговище

Премества се дейността на ДГ № 5 „Червената шапчица“ в три други детски заведения в града. Причината е необходимостта от неотложни ремонти по конструкцията на сградата. Това обяви на пресконференция днес кметът д-р Дарин Димитров. Преместването на всички 4 групи, в които се възпитават над 100 деца, е наложително, след изготвени становища от строителни специалисти от Общината, от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и от други фирми.

„Заключението на експертите е, че сградата, която е строена през 1965 г., е над пределната експлоатационна възраст. По стените, в основите и подовете, има дълбоки пукнатини вследствие на влагата и високите подпочвени води на терена“, заяви кметът. Той разясни, че обследванията са извършени с цел установяване състоянието на конструкцията, както и с желанието на Община Търговище детската градина да бъде обновена по програма на Посолството на САЩ.

Детските градини в Свищов стават напълно безплатни от догодина

Текущи ремонти са правени през годините. Изпълнявани са строително-ремонтни работи по отвеждане на повърхностните води от основите на сградата. „До момента проблемите в градината са били козметични и категорично не са налагали извеждането на децата. В момента, в който получихме такова сериозно становище, предприехме действия, защото така изисква чувството ни за отговорност“, каза д-р Димитров и обясни, че възможните решения са няколко. Сред тях са укрепването на сградата или нейното събаряне и построяването на нова. Обмисля се и закупуването на т.нар. "типов проект" за обновяване на заведението. Това значително ще скъси времето до реалното започване на ремонтните дейности, поясняват от община Търговище.

„Още на сесията на Общинския съвет през декември внасяме докладна за актуализация на капиталовата програма, с цел осигуряване на средства за изготвяне на инвестиционен проект. Той ще даде яснота за необходимото финансиране и кой вариант на действие е най-удачен в случая“, каза д-р Димитров. 

Кметът обясни, че са проведени срещи с родителите и те са запознати със състоянието на сградата. „Наясно сме, че преместването ще създаде неудобство за родителите,  но разчитаме на тяхното разбиране, защото здравето на децата ни стои на първо място“, заяви д-р Димитров.

Създадена е необходимата организация по преместването и осигуряване на храненето, транспорта и медицинското обслужване на децата. По една група ще бъде разпределена в градините „Пчелица“ и „Снежанка“, а две са разпределени в детска градина „Приказка“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини