За далаверата. „Черен петък в Парламента“. Всичко си има цена

  • 29 ноември 2019 16:35

  • 7079
  • 0
За далаверата. „Черен петък в Парламента“. Всичко си има цена
© Pixabay/Novini.bg

Седмицата не беше скучна. Набързо да прехвърлим какво ни/ви държа вниманието, като лобистка оферта депутат:

***

Ще преписваме „Под игото“, щото да могат днешните млади да го четат. Така, например, думата „кобури“ в новото издание е заменена с „калъфи“; „синджир“ става „метална верига“; а (не се шегувам) „Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата“, става: „Разпространяват се идеи за коренна промяна на империята“; „Вържи попа, да е мирно селото“ пък се „превежда“ ето така: „Отстрани лидера и групата ще се разпадне“.

Красимир Вълчев: Днешните поколения четат твърде малко

Всичко това накара хората да изрекат куп преведени и непреведени словосъчетания, които ми е трудно да събера в подходяща за всички аудитории форма. Ще се опитам и аз да „преведа“ какво казаха… Общо взето нещата се сведоха до: „Ти да видиш… тия калъ… кобури от какво измислиха да печелят“; както и (този превод е особено труден): „Защо не вземете да предприемете действие по напускане на сегашното си местообитание с цел да отидете на подходящо място, където да преустановите съществуването на вас и себеподобните си, чрез пускане на куршум през дадени части от вашите биологични тела?“ (В оригинал: „Що не зèмете да се гръмнете!“)

И тук въпросът въобще не е литературен, нито исторически (дори не ми се подхваща тази тема); много по-елементарно е: подценяването на читателя. Буквално му казвате, че е непригоден да чете „Под игото“. По вашата логика, трябва някой да се хване и да редактира Шекспир, защото езикът, който той е използвал, е свръхтруден, дори за англоговорящите, мноооого, много по-труден от това, което Вазов е използвал, като български. И архаичен, и оплетен, въобще – цял друг език си е. Шекспиров. Но никой не се е сетил да го „превежда“, нали? 

… досега…

Малко съжалявам, че ви дадох тая идея…

Всичко това аз лично приемам като резултата от един провал. Провалът на образованието в България. И на всички институции, обвързани с него. Да направиш това с която и да е книга, за да стане „читаема“ и да се оправи положението с нечетящите млади, е все едно да видиш, че участък от пътя е в окаяно състояние – от дупки, но вместо да ги запълниш и изравниш настилката, да забиеш един знак: „Внимание! Неравности!“ и да си мислиш, че си решил проблема. 

***

Нататък

Законотворецът не спира да ни изненадва с назадничавостта си. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и Менда Стоянова не се отказват да преследват платформи, като Airbnb и Booking, че дори и Facebook по отношение на това да им се сложел някакъв контрол. Хотелиерите, чиито хотели си стоят празни, приветстват тези назадничави мерки, но останалата част от света, включително туристите, с които уж се гордеехме, не доумява защо се прави това осакатяване на източника на доходи на малките предприемачи и се махат удобствата на споделената икономика, действащи във всички цивилизовани страни по света. 

Ние сме народ-донор

Вносителите на законови промени първо искаха да има задължителна категоризация (отчайващо административно бреме, въпреки обещанията за обратното!) за отдаваните под наем за по няколко дни апартаменти; след силен обществен отпор (и куп подигравки), двамата отмениха това си желание, но предложиха задължително да има вписване в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Пред Нова телевизия Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 сравни отдаването на апартаменти чрез Airbnb с беззаконие, питайки реторично: „Дали държавата се прави, че не вижда беззаконието и може ли да осигури равни условия за всички, които се занимават с хотелиерска дейност?… Самò по себе си е нарушение на закона да упражняваш търговска дейност, без да плащаш данъци“. 

А самò по себе си това изказване не само е безсмислено, но е и тревожно, защото всички разплащания за платформи, като Airbnb – стават през интернет, само и единствено чрез банкови разплащания и нито стотинка кеш. Което означава, че контролът е 100% - нещо, което самата платформа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изисква от всички свои потребители и всички го спазват, защото е направено така, че просто да няма (чисто физически) друга опция. Което значи, че всички те плащат данъци за дейността си. За разлика от много хотелиери, които прибират пари на ръка, както и в къщите за гости, в които са чували, че съществуват касови апарати, но са използвали един такъв веднъж – през 2012 г., може би, евентуално, нали… 

Разбирате ли защо изказването е тревожно? Защото сте изправени пред дилемата: дали законотворецът е некомпетентен и не познава материята, за която твори закони, които ще управляват живота ни; или е запознат, но умишлено ни „пързаля“, разчитайки, че ние не познаваме материята. Кой вариант ви харесва повече? 

А за да има още повече „контрол“ (оруелската мечта и мокър сън на безпомощните) държавата трябва просто да изиска справка от платформата. Нищо сложно. Но пък да не забравяме, че откъм парламентарните мислители наскоро дойде предложение да не ни плащат първия ден от болничния, защото някои си правели измами с болнични. Затова всички трябваше да плащаме. Хитро. 

Хората, които отдават стаи или апартаменти чрез Airbnb, са най-обикновени хора, като теб и мен; те, за разлика от хотелиерите, нямат цели отбори от адвокати, счетоводители, професионалисти къде ли не, които да им помагат да крият данъци и перат пари, при добро желание. 

Но най-добре си е „да си имаш човек“ в Парламента, това си е солидната „далаверка“. За лобизъм винаги има място, срещу… срещу неща, не знам какви, не съм лобист, не съм депутат. Много интересно, че точно в седмицата на големите разпродажби, седмицата на Черния петък, станахме свидетели на тези предложения за промени в закона, които смачкват малките предприемачи и помагат на хотелиерите… човек би казал, че някой е хванал промоция на лобистки оферти. 

Върти се из пространството публично един въпрос… има ли, както се говори, или няма Симеонов хотели и обвързан ли е дружески с хора, които имат хотели или не е? Че нещо на конфликт на интереси може да замирише. Нищо де, добре, че си имаме нов шеф на КПКОНПИ – да ни каже. Нали? 

Говорим си за връщане на младите в България, говорим си за стимули на бизнеса, пък все големият бизнес се оказва „стимулиран“, малкият все яде дървото… Това с намеренията и реализациите взе да намирисва на конкурса „Мис България“…

Мис България 2019: Не можете да съдите от снимки под лош ъгъл

Уж е хубаво, уж – замислено с добро, с добри намерения, а накрая ги избираме все такива, дето всичките им снимки са под „крив ъгъл“…

Намеренията и обещанията са едно, реализацията… нали. 

***

И още:

Разбрахме, че Станишев, след като дълго време защитаваше Истанбулската конвенция, е гласувал „въздържал се“ в Страсбург, което…

… ни навежда на много мисли, но една от тях е: дали в БСП не е назряло времето и да се готви вече промяна в шефските места, та Станишев така да е сменил позицията, за да не дразни избирателите на левицата, които го играят нещо като консерватори и мразят всичко от конвенцията, въпреки, че не я разбират и се ловят на трикове на популисти? Дали…?

***

Нататък…

Имахме високопоставена делегация във Вашингтон, водена от премиера Борисов, в която се включи и модният ансамбъл от спортно сако, дънки и торбичка на вицето Каракачанов. Постигнато бе много, най-вече – много хора за пръв път през живота си чуха, че държавата ни съществува. За съжаление, феновете на Тръмп, които се информират за събитията по света и у тях от FOX, видяха, че Борисов е премиер на Белгия…

Как ще ни стигнат… белгийците?

Което накара мнозина да възкликнат: добре, че делегацията ни не направи някой гаф, че белгийците щяха бая срам да берат, че и цяла Европа, имайки предвид, че Брюксел е столицата на Европа.

Всъщност това, което се опитвам да кажа, е: добре, че никой не награби да целува Мелания, защото Белгия си заминаваше от картата на Европа. 

Защо дънките и куфарът на Каракачанов възбудиха социалните мрежи?

***

Разбрахме, че в държавата имало водна криза, в Перник се учат да оцеляват в постапокалиптични условия, продуцентите на „Живите мъртви“ проучват възможностите да пренесат снимките на следващите сезони в тоя Перник, където и реките им вече текат червени; разбрахме, че спешно се търсят и хидроинженери… Абе, някой сети ли се да се обади на Доган? 

Meanwhile in Pernik...

***

И накрая:

За поредна година видяхме природата на нашенеца: дудне цяла година срещу американците и „тъпите им празници“, „тъпите им филми“, „тъпите им… всичко“; фука се, без никой да го е питал, че не празнува Хелоуин и Св. Валентин, щото са тъпи и американски, а той си имал кукери и Трифон Зарезан, дойде Черният петък и е първа писта в магазина, кефи се, че има далаверка, намаленийце, туй-онуй, разцъка онлайн магазините, натовари две торби с Nike и Reebok, иде с жената да види някой американски филм (за да го оплюе, не за друго), натъпче се с МакДоналдс и доволно се прибере. Какво е Черен петък?—пита нашенецът. Това е петъкът след Денят на Независимостта на САЩ, ето какво е. Вдига рамене: е, за тва може, далаверка си е. Намига весело. 

Е, щом може, щом нашенецът разрешава – Честит ви Черен Петък тогава! 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
7079 0

Свързани новини

Водещи новини