Почина Стефан Данаилов

  • 27 ноември 2019 08:31

  • 52463
  • 0
© НАТФИЗ

На 76-годишна възраст почина Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в.

"Информираме ви, че след продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в", съобщиха от лечебното заведение.

Припомняме, че Данаилов беше приет по спешност във Военномедицинска академия в началото на октомври месец. Легендата на българското кино имаше голяма метастаза в белия дроб и два пъти беше поставян в медикаментозна кома. 

Изведоха Стефан Данаилов от медикаментозната кома

Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в е роден е на 9 декември 1942 г. в София. 

Ламбо завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 г. Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския театър.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Добива популярност още с появата си във филма „Първият куриер“, но широката му известност идва с участието в „На всеки километър“ (1969).

През 1973 г. се присъединява към Театър „Българска армия“. От 1979 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. На сцената създава повече от 100 театрални роли. Заснема над 80 филма, между които незабравимите „Дами канят“, „Обич“, „24 часа дъжд“, „След края на света“, „Октопод“, „Търновската царица“, „Допълнение към ЗЗД“, „Черните ангели“, „Понеделник сутрин“ и мн. др. Навсякъде оставя незабравими образи. Носител е на множество награди от национални театрални и филмови фестивали.

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Обучава 8 випуска – повече от 250 актьори за драматична сцена.

Министър на културата на България в периода 2005-2009 г.

Народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

Екипът на Novini.bg изказва съболезнования на роднините и близките на Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в

Последвайте канала на

Радина Лазарова
52463 0

Свързани новини

Водещи новини