Ловът и дърводобивът в две зони около открития нов случай на АЧС край Симитли се забраняват

  • 26 ноември 2019 14:59

  • 824
  • 0
Ловът и дърводобивът в две зони около открития нов случай на АЧС край Симитли се забраняват
© Pixabay (архив)

В две от зоните около открития нов случай на Африканска чума по свинете край Симитли ловът и дърводобивът се забраняват.

Това беше посочено на проведена днес в Благоевград епизоотична комисия. Последният случай, установен в Благоевградско, е при диво прасе. То е убито край село Железница по време на лов и е изпратено за изследване заедно с още осемнайсет проби от отстреляни животни. Със заповед на областния управител на Благоевград се въвеждат три зони около инфектираното място. Това са зона А, което обхваща 3 километра около място, на което е убито заразеното животно, зона Б, която обхваща 25 километра и зона В - 172 километра. В зоните А и Б е забранен достъпът, с изключение на ресорните институции, каза областният управител Бисер Михайлов. В зона В обаче ловът и дърводобивът за позволени.

Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

След епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Михаил Бащавелов уточни, че 172-километровата зона обхваща шест ловно-стопански района на територията на "Държавно горско стопанство /ДГС/ Благоевград" и две на територията на "ДГС Симитли". Заповедта, с която се определят зоните и се налагат съответните рестрикции, е в сила три месеца, до 22 февруари, допълни д-р Бащавелов. От ОДБХ уточниха, че месото от заразеното животно е иззето от ловците и е загробено на определеното за това място в община Симитли, извършена е и дезинфекция.

Последвайте канала на

БТА
824 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини