Достатъчен ли е обемът в яз. "Дяково" за водоподаване към Перник?

  • 26 ноември 2019 12:28

  • 874
  • 0
Достатъчен ли е обемът в яз. "Дяково" за водоподаване към Перник?
© Getty Images/Guliver (архив)

Водата в язовир "Дяково" е на равнище, което не позволява подаване към районите на воден режим в област Перник.

Според последните измервания на "Напоителни системи" нивото на язовира не е критично - около 13 млн. куб. метра е водният обем на "Дяково" при 35 млн. куб. метра полезен капацитет.

От "Напоителни системи" в Дупница коментират, че и технологично на този етап не е осъществимо подаване на вода от язовир "Дяково" за язовир "Студена" заради кризата с питейна вода за Перник и селата. На всички потребители от язовир "Дяково" обаче се подава нормалното и необходимото количество, каза инж. Марио Нешев от "Напоителни системи" -Дупница, предаде БНР.

Столичен прокурор е на инспекция в Перник и Радомир заради водната криза

„Язовир „Дяково“ в момента осигурява нормално функциониране и водоснабдяване на най-важните му клиенти - на първо място е водоснабдяването на населението чрез „Кюстендилска вода“, която е на Бобов дол, и на други места. Сега има 13 милиона, като в момента имаме и пълнене, макар и от ограничен отток. Това пълнене покрива дневната консумация – тоест колкото влиза в язовира, толкова излиза. Въпреки това се вземат мерки - ограничават се максимално аварии, загуби от аварии, от нерегламентирани включвания. Даже и днес ще има среща с ръководството на ТЕЦ Бобов дол, защото той е най-крупният потребител“, поясни инж. Нешев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини