За два дни: Над 3000 стари гуми извадиха от коритото на река Марица

  • 21 ноември 2019 12:52

  • 496
  • 0
За два дни: Над 3000 стари гуми извадиха от коритото на река Марица
© Pixabay

Над 2-3 хиляди стари гуми са били извадени от коритото на река Марица в района на кв. „Столипиново“, само за два дни. Това съобщи кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, информира "Фокус".

Акцията е била по негова инициатива и се осъществява със съдействието на ОП „Чистота“. Събраните гуми се извозват на площадката на общинска фирма „Инсинератор Пловдив“. По думите на Стоянов тези гуми са дошли от някъде. Предполага се, че най-вероятно са от пунктовете за изкупуване на излезли от употреба гуми. Ето защо е била инициирана акция, като са били обходени всички пунктове за изкупуване на гуми. Акцията е била съвместно с представители на РИОСВ, които следят за договорите с лицензирани фирми за събиране на този тип отпадъци. Било е проверено в кои дни се извършва извозването им, за да се установи дали се предава цялото количество, или след това фирмите се освобождават от някои от тях като ги изхвърлят в реката. „Следващата акция ще бъде с комисия в още по-широк състав, включваща освен представители на районната администрация и служители на Шесто районно управление, Общинския инспекторат, РИОСВ, който ще набележи мерки за ограничаване на нерегламентираното изхвърляне на гуми в коритото на реката и ще контролира тази дейност.

„Тези гуми след това се палят от жители на Столипиново, с цел използването на желязото от тях, което също се предава на пунктове за изкупуване на желязо“, обясни Иван Стоянов. В момента на акцията тези дни в коритото на река Марица отново са били забелязани запалени гуми, които замърсяват освен въздуха в района и този в целия град.

В Ямбол започва почистването на бетонирания участък на река Тунджа

„Преди изборите обещах да работя за намаляване на обгазяването на района и целия град от горенето на стари гуми“, каза районният кмет и увери, че ще бъде строг и безкомпромисен към нарушителите, защото една от важните му мисии е в града да се достигнат европейските норми за запрашеност на въздуха. „Това означава не повече от 35 дни годишно с превишение на фините прахови частици, а изгарянето на гуми е сред основните източници на замърсяване“, коментира още Иван Стоянов.

Вече са проверени и 6-те вулканизатора на територията на района. Направено е запитване до РИОСВ дали те имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране на този тип отпадъци и в кои дни се извършва извозването им. „Целта е да преустановим нерегламентираното изхвърляне на гуми и други отпадъци в речното корито“, заяви кметът на „Източен“ Иван Стоянов.

Novini.bg
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини