МОСВ напомни: Излезли от употреба гуми не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места

  • 07 ноември 2019 12:10

  • 332
  • 0
МОСВ напомни: Излезли от употреба гуми не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места
© Булфото (архив)

Във връзка с изискванията за сезонна смяна на гумите, Министерството на околната среда напомня, че фирмите, които пускат на пазара такъв продукт, са длъжни да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми в местата на продажбата и на смяната им без крайните потребители да дължат заплащане, съобщиха от ведомството.

Това означава, че хората имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Това предвижда чл. 10 от Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми. Наредбата регламентира и възможността кметовете да определят конкретни общински места, на които хората да могат да оставят излезли от употреба гуми. Ако самостоятелно определя местата за събиране на излезлите от употреба гуми на терени, които са общинска собственост, кметът на общината трябва да сключи договор с фирми, извършващи дейностите по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване или обезвреждането на такива гуми. Обслужването на тези места, определени от кмета, не е регламентирано като задължение на организациите по оползотворяване. Съответно за тях може да бъде сключен договор, както с организация по оползотворяване, така и с всяко лице, което притежава документ за разрешение по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. Параметрите и условията при сключване на такъв договор са изцяло въпрос на двустранно договаряне. Регламентирано събраните излезли от употреба гуми могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо предприятие, което притежава съответното разрешение, на територията на цялата страна, съобразно сключените договори на лицата, които ги събират.

МОСВ напомня още, че е забранено депонирането на цели и нарязани излезли от употреба гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. За образувани нерегламентирани места за отпадъци местните власти подлежат на санкция. Глобата е в размер от 3000 до 10 000 лв. Хората, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също следва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране - от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини