Денят на будителите в Шумен бе отбелязан с тържествен ритуал

  • 01 ноември 2019 14:13

  • 181
  • 0
Денят на будителите в Шумен бе отбелязан с тържествен ритуал
© Община Шумен

Денят на народните будители в Шумен бе отбелязан днес с тържествен ритуал пред паметника на Нанчо Попович, в градинката пред читалище "Добри Войников".

За народните будители, пред събралите се десетки деца, ученици, преподаватели, курсанти, представители на културни организации и граждани, говори преподавателят в Шуменския университет доц. Константин Константинов. Той отбеляза, че Шумен с гордост може да претендира, че е един от центровете на българската духовност, предаде БТА.

"От тук започва България, тук е създадена една от първите книжовни школи - Плисковско-преславската. Шумен през Възраждането е един от центровете на българската култура и образование. Да споменем имената на някои от будителите - Добри Войников, Васил Друмев, Сава Доброплодни, Сава Филаретов, Стефан Изворски, апостолът Панайот Волов, спомоществователите Нанчо Попович и Маринчо Бенли".

В Шумен е открито едно от първите читалища - "Архангел Михаил", изиграна е първата театрална постановка, поставено е началото на оркестровото дело, припомни Константинов.

Днес Шумен отново е един от центровете на българското образование и култура, а съвременните народни будители полагат неимоверни усилия да привлекат към знанието и духовността младите българи, да пробудят отново народа, допълни преподавателят в Шуменския университет.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович. Честването му бе организирано от община Шумен, от Военния факултет "Артилерия, ПВО и КИС" към Националния военен университет "Васил Левски" и от народните читалища "Добри Войников-1856" и "Стилиян Чилингиров-1963".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини