Доц. д-р Татяна Буруджиева: БСП няма позиция на опозиция в местния вот

  • 31 октомври 2019 12:49

  • 2495
  • 0
Доц. д-р Татяна Буруджиева: БСП няма позиция на опозиция в местния вот
© новини.бг/архив/

Интервю на "Новини.бг" за горещите муждуизборни събития през седмицата, за резултатите от вота на първия тур, за несъответствието между мераците и възможностите на леви и десни партии към властта, с доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог, преподавател, бивш депутат от БСП.

- Доц. Буруджиева, какъв е вашият коментар за първия тур на местните избори – кои са победителите и кои победените?

- По принцип оценка на първия тур се прави по резултатите за листите на отделните състезатели за общинските съвети. Фактите сочат, че съотношението при двете основни политически партии ГЕРБ - БСП е 2:1. Важни са обаче тенденциите, забелязани навсякъде, които трябва да се коментират, според мен. Вярно е, че има известна умора от дългото управление на ГЕРБ, но пък с начина, по който провеждат своята кампания и чрез поведението на техните кандидати, успяха някак леко да преминат през местните избори след евровота. Притежавайки цялата власт, със всичките проблеми, през които минават, те въпреки всичко успяха да не загубят своето влияние сред избирателите, които отново гласуват повече за тях. Виж, при БСП не е така, за съжаление. Обществото очакваше по-сериозен резултат от тях. В листите си те имат близо 40 000 гласа по-малко от постигнатите по време на евровота. Т.е. те не успяха да прелеят енергия от отчетените успехи по време на евроизборите към местния вот и загубиха. На някои места направиха персонални пробиви, чрез своите партийни кандидатури, но на много други партията нямаше свои кандидати. В този смисъл поздравления трябва да отправят към хората на БСП в Перник Русе и Разград, които са на балотаж  с ГЕРБ.

- Как скандалите, които тресат ръководството на БСП от доста време, се отразиха на кампанията, според вас?

- Партията нямаше никаква национална кампания. Ръководството на БСП на тези избори отиде в другата крайност в сравнение с евровота, когато видяхме, че се държаха доста агресивно и това им поведение също доведе до поражения. Структурите по места не намериха никаква опора в центъра, в националното ръководство за кампаниите си. БСП не показа алтернатива, различни предложения за местната власт, за „промяна” в нея.  Политиките трябва да се изработват на „Позитано”20, не е работа на хората по регионите да го правят. Ръководството е фиксирано само върху вътрешнопартийните си крамоли - все още изчакват да приключат изборите и да започнат с поредните кадрови кадрили в централата. Председателката Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и нейният антураж са съсредоточени само върху това как да подготвят изгоден за себе си конгрес. БСП напълно отсъства в решаването на национални и важни за хората проблеми.

- Може би, защото хората вече се дистанцират от политиката, от политиците, когато се бунтуват срещу властта по повод на различни проблеми и казват: „не искаме да ни яхат политици”?

- Извинете, ама кои са онези проблеми, които не изискват политическо решение, че не се сещам. След като се търсят решения и действия от политиците, следователно е нормално всяка политическа партия да има отношение към проблемите на хората. БСП обаче не помогна с разяснение на всичко това в обществото. Не се напъна също така да спре популизмите, че нямало било разлика при ремонтите на леви и десни тротоари и прочее плочкаджийски фолклор. Защо обаче не обясни на хората как се прави бюджета на една община, как се разпределят техните средства, как се връщат при тях и т.н.. Това е основна грешка на ръководството на БСП, което от доста време насам не предлага политики. БСП няма позиция на опозиция.

- Обаче щедро предлага сеири. Вчера във Варна „БСП застана срещу БСП” като фракцията на местния социалист Борислав Гуцанов застана срещу централата там и обяви подкрепа за националиста Костадин Костадинов от „Възраждане”, вместо за червената кандидатка проф. Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна. Защо?

 - Ръководството на партията наруши и собствения си устав в подобни боричкания. Една партия създава свой устав, за да има точен регламент и да го спазва. Обратното означава, че всеки може да действа всякак и ражда напрежение. Колкото до призива, доколкото си спомням през месец май т.г. г-жа Нинова и въпросният кандидат Костадин Костадинов, бяха на митинг заедно и подписаха някакво споразумение. Тоест, веднъж той им е приятел, втори път го наричат „фашист” и т.н.. Впрочем в момента наблюдаваме подобна ситуация и в София - апелът на ръководството на ДБ към десните привърженици да не гласуват за никого другиго, щом техният кандидат не бе избран. Това поведение не е по-добро от случащото се във Варна.

- От кадрова немощ ли соцпартията лансира кандидатурата на напусналата ви колежка Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на? Тя срамува ли се от БСП, че не я споменаваше в кампанията дотук?

- Мисля, че нямаше синхрон между Манолова и БСП по време на кампанията. Тя беше натоварена с това да е кандидат на „промяната”, искаше още на първия тур да отвори ветрилото към повече привърженици, не само за твърдия електорат на партията. Това не сработи в София, но БСП нямаше по-добра кандидатура, зад която да застане. Липсата на синхрон и логика в действията за кампанията, доведе до второ място за Мая.

- В неделя, според вас, кое гласуване ще надделее – антивластта или антикомунизма?

- За т.нар. „автентични десни” е важно да покажат не себе си, а това, че са антикомунисти. „Как  да покажем, че сме герои, ако нямаме враг” – това е стара технология, очевидно не много успешна досега. Но този тип избиратели са малко, вижте колко хиляди са. Така че дали те ще излязат или не, няма да е толкова решаващо за изборите. Важни са твърдите електорати. При БСП – дали онези близо 40 000 ще излязат да пуснат бюлетина за Манолова. За ГЕРБ - дали ще привлече онези десни, които не са бетонирани от идеологизми.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2495 0

Свързани новини

Водещи новини