Граждани протестираха пред френското посолство в София в подкрепа на евроинтеграцията на Северна Македония

Граждани протестираха тази вечер пред  френското посолство в София срещу решението на Франция да блокира започването на преговори със Северна Македония за членство в Евросъюза.

Организаторите на протеста изразиха опасения от отлагането на европейската перспектива, което може да предизвика политически хаос в Република Северна Македония и призоваваха Париж да преосмисли позицията си спрямо Скопие заради риска от дестабилизация на региона.

Сред протестиращите беше скулпторът и общественик Андрей Врабчев, който предаде на френските дипломати в София декларация на български език с призив за проевропейска политика на Франция на Балканите. „Ние искаме обединена и силна Европа и смятаме, че сърцето на Балканите, което е Македония, трябва да бъде част от Европа. Границата между България и Македония трябва да бъде европейска, т.е. – тя да е фиктивна“, каза той пред БНР.

„Да не допускаме чужди интереси, враждебни на Европа да се наместят на западната ни граница в момента и България отново да бъде изолирана от съюзниците си в Европа с – ако не неприятелски, то поне страни, които ще гравитират към чужди интереси“, добави Андрей Врабчев.

В Северна Македония, след среща при президента Свето Пендаровски политическите сили взеха решение предсрочните парламентарни избори в страната да се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари в Скопие ще управлява от служебно правителство.

Коментари

  1. 2019.10.22 | 03:59

    Не е ли лицемерие да "ПЛАЧЕШ" НА ЧУЖДИ ГРОБ ? Много им дреме на "оная"работа на МАКЕДОНЦИТЕ и на други съседски държави за България . ЖП гарата преди години в Кюстендил беше зарината с танкове и оръдия които бяха подарени на Македония от"БОГАТА "България. - ЗАЩО ? Защото се правим на "дупедавци" и позволяваме на Македония да ни прави на варвари и окупатори.Защо не се претопиха за стомана тези танкове и оръдия , защо се раздаваме като и ние сме с голи задници?

  2. 2019.10.22 | 03:26

    Когато признаят историята си като част от българската, спрат с антибългарската пропаганда и признаят че са българи, тогава трябва да бъдат допуснати в ЕС.

  3. 2019.10.21 | 22:02

    Каква е тая гнусна вергина на снимката?!!!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет