Джаджа сваля цената на „Гражданската“ с 1/4

Система за предотвратяване на инцидентите и тежките катастрофи може освен да спаси живот, но и да намали цените на застраховките с до 25 на сто.

Иновативното устройство, което се предлага у нас от дистрибутор на известна израелска компания, събра интереса на посетителите на тазгодишното издание на технологичната конференция и изложение Innowave във Варна.

Продуктът с изкуствен интелект помага на водачите като действа като „трето око“ чрез непрекъснато наблюдаване на пътя чрез камера. Тя подпомага предотвратяването или смечкаването на сблъсъци, като идентифицира потенциално опасни ситуации и се получа аудио и видео сигнализация към водача.

Процентът на намаляване на леките инциденти е почти 90%, а тежките се намаляват с около 45 на сто, пише Монитор.

"Системата има няколко вида сигнализация в колата. Едната се грижи за спазване на дистанция, както и за опасна близост на друг автомобил. Предупреждава при неумишлено отклоняване от платното на движение. Ако водачът заспи и пресече линия на пътното платно, без да е поддал мигач – системата ще го предупреди чрез аудио и визуална сигнализация", обяснява Явор Иванов от фирмата дистрибутор.

Сигнал до водача се подава и при пешеходци и велосипедисти на пътя, както и известява за знаците по пътя. Единствено за пътните знаци няма звуков сигнал, но на дисплея, който се поставя в автомобила, излиза знакът за ограничението на скоростта.

Устройството, което ще се инсталира задължително в новите автомобили, се предлага на цена 850 евро. Монтажът му може да спести до 25 на сто от каското на автомобила и до една четвърт от стойността на задължителната полица „Гражданска отговорност.

От "умни" дрехи и биохакерство, през платформи за създаване и съхранение на данни онлайн до програми за обучение в професиите на бъдещето форумът Innowave предложи всичко това на посетителите. Част от изложителите на Innowave бяха стартиращи фирми. "Стартъпите са новият икономически модел" заявиха различни лектори по време на форума. И за да бъдем в крак със света, образователната ни система трябва да се промени още в гимназиите и дори в основните училища. Оказва се обаче, че новите умения не се свеждат само до новите технологии.

За първи път България беше домакин на квалификация за Световната стартъп купа. Наградата е в размер на 1 млн. долара, а финалът ще бъде в Сан Франциско през 2020 г.

Коментари

 1. 2019.10.21 | 08:45

  ТЪПАНАРИ ПРОСТИ, ЩО Е 25% И ЩО Е 1/4 БЕ,ПРОСТАЦИ И ПРОСТАКЕСИ ?

  1. 2019.10.22 | 22:49

   25% е четвърт,идиот. После да не се чудите защо еврейте ви командват

 2. 2019.10.21 | 12:05

  Какви линии по пътя? Те липсват по повечето наши пътища.

 3. 2019.10.21 | 08:38

  МОСАТ (Цион) иска да наблюдава всичко и всички.
  След време ще ни сложат каишки или ще ни инплантират чипове за проследяване.
  В тази насока усилено работи Безродникът - Сюлейман Паси.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет