-
19 октомври 2019 16:05
- 899
- 2
"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба, приготвена с деликатесния смилянски сорт. Седемнадесетото издание на традиционния Празник на смилянския фасул събра посетители от цялата страна. Производителите на смилянски боб свариха над 15 казана с фасул чорба, приготвяйки близо 6000 порции за празничната трапеза.
Реколтата от смилянски фасул тази година е много добра, заяви пред БТА Силвия Тютюнарова, спечелила конкурса за бобен производител на годината. Около 50 тона са добивите от фасул по горното поречие на Арда, според данни на Кредитната кооперация в Смилян. Новата реколта се продава на приблизително същите цени като миналогодишната - 9-10 лв. за едрия фасул, наричан в Родопите фасулевица и около 8 лв. за пъстрия боб с по-малки зърна. За първа година част от продукцията се изкупува от известна верига хипермаркети в страната, уточняват от кооперацията. Смилянският фасул вече е известен като качество, обяснява Магдалена Ловчалиева, производител на популярния бобен сорт. Тя продава преобладаваща част от продукцията си с поръчки по интернет, разполагайки със собствена интернет страница като земеделски производител.
Общо 46 мозайки и композиции от фасулени зърна участваха в конкурса за пано от боб. В надпреварата се включиха творби на деца от детски градини и училища в Смилян и Смолян. С призови места в кулинарния конкурс са блюдата "Мама и аз- цървулки", запечен фасул със зеленчуци и паста със смилянски боб и манатарки.
Смолянският клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan се представи на празника с демонстрация и дегустации на различни ястия със смилянския сорт, експериментирайки с по-съвременни технологии и нови техники. Идеята е да се покаже как бобът може да изглежда по различен начин, обясняват членове Chefs Club Smolyan. Професионалните майстори представиха десертен крем с фасул, боб скордаля, мус от смилянския сорт с крема сирене, както и чипс от пъстрите зърна. Смилянският боб се търси вече много в София и в страната, българинът започва да се връща към корените си и да яде натурални, истински неща, посочват от Chefs Club Smolyan.
Последвайте канала на
Свързани новини
Грузинец, обрал дома на Пике и Шакира: В Испания е фасулска работа да излезеш от затвора
03 октомври 201916:08
В Добричкия регион се очаква да бъде прибран по-малко фасул от миналата стопанска година
16 август 201917:10
В Добричко започна прибирането на фасула
08 август 201917:11
Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион
23 април 201910:30
Каква е тайната на хубавата рибена чорба?
06 декември 202210:01
В Смилян почерпиха хиляди на празника на фасула
29 октомври 202221:57
Етър 1:1 Медик (Конин) - гледайте на живо!
Левски публикува финансов отчет за 2023 година
Официално: Чави продължава като треньор на Барселона
Ботев към БФС: Искаме някого от международните съдии на България да ръководи мача с ЦСКА - София
Григор Димитров разказа за марковата си победа над Джокович в Мадрид
Играйте и спечелете със Sportal.bg!
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Окончателно: Отложиха с година либерализацията на пазара на ток за бита
25 април 202415:48
Андрей Новаков: Какво ли не се случи за 5 години! Само извънземно не дойде пред ЕП
25 април 202414:12
Клошар припадна в подлеза на метростанция “Сердика”
25 април 202413:43
Ледени късове покриха магистрала "Тракия" край Чирпан
25 април 202415:05
Срещу 20 000 лв. - пуснаха двама от престъпната група на Динко от Ямбол
25 април 202416:38
Водещите новини! Според Петков Росен Желязков не действал по собствена воля. Александър Николов: „Булгаргаз“ работи като политическа маша (и още…)
25 април 202413:17
Температурите в страната слабо ще се повишат
25 април 202415:40
Полша предупреди Путин: Война с НАТО ще завърши с неизбежно поражение на Москва
25 април 202415:19
Нова смърт разтърси британското кралско семейство
25 април 202412:45
2019.10.19 | 16:34
Ако имаше и джолан съа боба сигурно и прецедента щеше да е там
2019.10.19 | 17:48
Едва ли, той долна манджа не яде. Там само филе Елена, хайвери..., как ще яде един "прост" боб. Пастички... гилотини :)