Толерантни сме, я: всичките ни инвалиди са национали или БФС-шефове

  • 15 октомври 2019 15:48

  • 4987
  • 0
Толерантни сме, я: всичките ни инвалиди са национали или БФС-шефове
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

Няма друга толкова толерантна държава в галактиката. Показахме го на целия свят. 

Другаде, и в най-големите демокрации, с най-напреднали социални реформи, имат програми за интегриране на хората в неравностойно положение. 

Ние обаче сме много над това ниво, ние ги интегрирахме по най-добрия възможен начин – направихме ги скъпо платени футболни национали, треньори и шефове в БФС. 

Всъщност защо англичаните са толкова объркани от поведението на нашите на терена и на трибуните? Те такава социална политика не са виждали – инвалидите, интегрирани в националния отбор, а хората с умствена изостаналост – на трибуните, да ги подкрепят. 

И всичко това – дирижирано от други хора в неравностойно положение, ръководителите в БФС. 

Браво!

***

Каквато ни държавата, такива ни и „лъвовете“. 

Нямах никакви очаквания и пак останах разочарован. Ще се опитам да разделя случилото се вчера на две части, макар „диагнозата“ да има очевидно един произход и историята на заболяването може да се проследи с точност до няколко кретена назад във времето, но това е съвсем друга история. 

Да видим първо случилото се на терена, което е отражение на това, което наричаме „родния футбол“. 

Като за начало трябва да му измислим друго име, защото футбол се играе в Испания, Англия, Италия… ако продължаваме да го наричаме „футбол“, трябва да си мерим силите с тях, а видяхме какво става така. По-добре да му измислим друго име и да си направим наши си първенства, заедно с националите на Северна Корея, Южния и Северния Полюс, както и Четвърти ве клас от Първо помощно… за да имаме някакъв шанс поне. 

Това, което имаме като футболисти (да, има изключения, да…), е, в най-добрия случай, сган от някакви хора, някога гледали футбол по телевизията. В тях няма елементарна любов към играта. За талант дори не говоря. Любов към играта няма. Те са станали такива по няколко причини: родители с връзки и амбиции; видели са, че като риташ топка, ставаш собственик на скъпи коли и жени; по-лесно е от истинска работа. Още от времето, когато аз се интересувах от места по ДЮШ, се случваше случката: ти ще играеш, щото баща ти плаща, спонсорира, има връзки, ти няма да играеш, щото си никой от никъде. Талантът не беше фактор дори за това дали да те приемат в отбора или не, за „влизане в игра“ да не говорим. Сега някой ще каже: ти сà злобееш, защото не си си намерил място в отбора някога си. Ами да, много ясно! Ти шегуваш ли се! Точно така е! Да те изместят хора с талант е едно, но да си свидетел на тая помия е съвсееееееем друго нещо. 

После същите тия станаха „имена“, налагани от разни агенти и президенти и на треньорите започна да им се налага да ги търпят в отборите си, че и да ги бутат напред, за да им се вдига цената, докато накрая всички опити за нормалност се удавиха. Държавната политика за стимулиране на спорта е смешна, в най-добрия случай… 

Има повече чалготеки, отколкото игрища… Поправка: в един квартал на един град има повече чалготеки, отколкото игрища в половин България. 

Докато перем пари през футбола, футбол реално не ни трябва. Имитацията, която имаме, е напълно достатъчна. 

И не, не съм оптимист, защото нещата опират до манталитет, а това…

Чувам как мозъчните колелца на някой „разбирач“ се завъртат и подреждат в добре познатото: „Ти пà, като толкова знаеш и можеш, ѝди ти да играеш“ 

Няма проблем! Само казвай кога и къде да отивам за тренировката. Може и да не съм най-добрият в отбора, но ще съм по-добър от много голяма част. И не защото още съм толкова добър, а защото баба ми, която е на 80 г., е по-добра от повечето ни „национали“… просто момчетата свалиха летвата много, това е. 

***

Да видим какво се случи вчера и на трибуните и защо унижението ни е по-голямо от загубата с 0:6.

И преди да съм започнал, искам да отбележа, подчертаят, натъртя, издълбая в нечии дървени глави: и за двете унижения – на терена и на трибуните, са виновни в мноооого голяма степен тези от БФС.

Расисти, чугунени мозъци, такива и онакива, „елементи“, ултраси, фракции, сектанти и т.н. има навсякъде. Друг е въпросът кой как се разправя и оправя с тях. 

Цялото ни футболно ръководство НЕ ВИЖДА проблем в проявите на расизъм и в това, че разни фракции, посещаващи стадионите, са замесени в дейности, като разпространението на наркотици, трафик, незаконна търговия и т.н. Затова те не са спрени да посещават стадионите. Някой би си помислил, че от незаконните дейности „капе“ и джобчетата на тоя и оня от БФС, а? 

Ако на хората, които ни направиха за резил пред целия свят, беше забранено да посещават стадиони и се бяха отнесли с тях, така, както се очаква в една правова държава, още при първото им, второто или третото провинение… сега нямаше да се пънем, да се упражняваме в писане по темата, нали! 

Можеше ли всичко около вчерашния мач да завърши всъщност с подигравки за английските фенове? Можеше. Видяхме ги всички как се изпонапиха в София, изпотрошиха сума бутилки, столове, цапаха, накрая се сбиха помежду си. Щяха да станат те за смях. Вестник Gurdian (и всички останали) щеше да пише извинителен коментар, заради поведението им. Ама напили се били, ама излагали се… Никъде го няма това сега! Точка! Накрая всички те… излязоха не само победители, но и герои, които са се противопоставили на едно зло, най-общо наричано „България“. 

Това петно никога няма да ви го простя. А 100% от вас се имате за патриоти. Но за вас патриотизмът се свежда до нацистки поздрави и пребиване на някой от малцинствата, събирайки се, за целта, в съотношение 10:1 срещу него. Името на България… видяхме колко ви интересува. 

Ама ние, когато сме имали държава, тия англичани ги е нямало на картата… 

Дреме ми! Сега те имат държава и гордост, въпреки всички тъпотии, които бълват и техните политически кретени, зомбита и тъпанари, а нас все едно ни няма на картата. 

И, за да ни е пълен кошмарът, треньорът Балъков „не чул, не видял, не разбрал“ за расистките прояви, Пламен Илиев (вратарят на националния) също не бил видял нищо лошо. Guardian му посвети цял един материал, в който описват как Илиев, някъде между шестте изваждания на топката от мрежата си, бил останал доволен от поведението на публиката, а всичко било, видиш ли, много пресилено. 

Реакциите на читателите бяха: „Значи да наредим реалността точно до футбола между нещата, от които тоя си няма и понятие“; „Тоя пич трябва да го преименуват от вратар на изваждач. При толкова изваждания на топката от вратата му, нищо чудно, че не може да различи подкрепата от ругатните“; „Все за нещо се опитва да спечели феновете си… за качествата си като вратар няма да успее…“ 

Нещо много сбъркано има в това официални лица, тези, които ни представят там – на терена, на световната сцена, да се правят на ударени и да ни убеждават, че нищо толкова страшно не се е случило. Абсурд!

Там на терена и тук – в живота, ти си посланик. И не, не става така – да ми мрънкаш и да обясняваш, че нищо лошо нямало в малко нацистки поздрави и маймунски звуци. Защото заради тебе, ние получаваме шамар. Стой и гледай какво само ни чака оттук насетне. 

Само че никой от вас не носи пряка отговорност, нали? Вие пряко само получавате заплати. Отговорността е нещо мнооооого размито и неясно. БФС ще бъде глобен, наказан, санкциониран… с какво? С пари от бюджета си. Ще ни изхвърлят отбора от турнирите? Е, и? По-малко работа за чалгарите от отбора, по-малко тичане, най-потърпевши – пак феновете. 

Нито Боби Михайлов, нито треньори, нито слагачи и лизачи от всякакъв калибър ще усетят нещо по джоба си, а за достойнството им не говоря, там не могат да ги ударят, защото достойнство те не са имали, нямат и няма и да имат. 

Ама те и англичаните имат много расисти, виждаме го всяка седмица по техните стадиони…

И да, и не. Те самите си го признават, признаха си го в коментарите си и днес много от тях – обикновени фенове по форуми, Facebook и т.н. Но техните „изцепки“ са в пъти по-малки и когато се случват, не гърмят така международно. Гордеете ли се, че на едни футболни хулигани и расисти им показахте колко по-расисти и изцепки от тях самите можете да сте?

А това с расизмът по стадионите не е от вчера и не е само по стадионите. За тия агитки си знаем как се употребяват от разни хора – кой във властта, кой около нея, кой кандидат за нея. Пращат се по протести, да провокират и т.н. 

И, като сме толкова толерантни и осъждаме расизма и нацистките прояви, това само за стадионите ли го имаме предвид или по принцип? За едни коалиционни партньори питам. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
4987 0

Свързани новини

Водещи новини