Лишени от свобода в Сливенския затвор се жалват на омбудсмана

  • 09 октомври 2019 15:31

  • 397
  • 1
Лишени от свобода в Сливенския затвор се жалват на омбудсмана
© Pixabay

Лишените от свобода в Сливенския женски затвор се оплакват от медицинското обслужване, неизпълними работни норми, както и високите цени на продуктите в лавката на затвора. Това каза днес пред журналисти в Сливен омбудсманът на Република България Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, която заедно с екип от експерти извърши проверка в Сливенския затвор и участва в приемна на граждани от Сливен и региона.

Над 50 от затворничките са се срещнали днес с обмудсмана, като по подадените от тях жалби ще бъдат извършени проверки.

По думите на Ковачева затворът разполага с ремонтиран и добре оборудван медицински център, но в него не работи гинеколог, от известно време няма и директор. Затворничките са се оплакали от високите и почти неизпълними норми при полагания от тях труд и съответно ниските възнаграждения. Около 60 са работещите там, но не всички желаещи да полагат труд имали възможност за това.

Проверяващите са посетили килиите, местата за полагане на труд, общежитието от открит тип и новоремонтирания арест.

Забележки има само към общежитието от открит тип, за което все още не са предвидени средства за ремонт. Затворът в Сливен е един от най-добре ремонтираните и поддържаните в страната, са констатирали проверяващите. При последната проверка от 2016 година са били изнесени данни за битови неуредици, които с днешна дата са били отстранени, посочи Ковачева.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент коментира и ситуацията с фалшивите слухове, накарали стотици родители да изведат децата си от училище в началото на седмицата. Според нея институциите са реагирали адекватно, но е важно да се направи анализ на причините.

Novini.bg
397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.09 | 18:31

1

А жертвите на кого да се жалват, жалки престъпници?

Добави коментар

Водещи новини