След приемната в Босилеград омбудсманът с препоръка заради замърсяването на околната среда от минна дейност

  • 07 октомври 2019 15:15

  • 307
  • 0
След приемната в Босилеград омбудсманът с препоръка заради замърсяването на околната среда от минна дейност
© Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент изпрати препоръка до външния министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и ресорните министри на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, в която настоява за мерки и своевременно информиране на обществеността заради екологичните проблеми в Босилеград, Сърбия и Западните покрайнини, които застрашават здравето и живота на хората. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Повод за препоръката са жалби на наши сънародници и сръбски граждани от Босилеград, които сигнализираха Ковачева и обществения посредник на съседната държава Зоран Пашалич в изнесената обща приемна на 1 октомври т.г. за замърсяване на почвите и водите от мините в пограничните райони.

Гражданите настояха за спиране на експлоатацията до изграждане на пречиствателни съоръжения за отпадните води и на други за съхраняване, контрол и управление на минните отпадъци от производството за преработване и обогатяване на добиваните в района оловно-цинкови руди. Те алармираха за повишаване на броя на злокачествените заболявания сред местното население и настояха за официална информация и трансгранична оценка на въздействието върху околната среда.

„Въпреки поетите ангажименти в края на 2018 г. и началото на 2019 г., обогатителната фабрика в с. Караманица, под предлог че представлява пилотно или експериментално производство, продължава да работи без извършена оценка на въздействието върху околната среда вече четири години, с което далеч надхвърля максимално допустимите срокове съобразно със статута на изключението, предвидено съгласно Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст, ратифицирана от двете страни“, пише омбудсманът доц. Ковачева до отговорните институции.

Тя подчертава още, че право на гражданите е да бъдат официално информирани какво се случва в близост до тяхното населено място.

В препоръката си до българските власти доц. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент настоява създадената смесена комисия между ресорните министерства за опазване на околната среда и водите на двете държави, която ще заседава тази седмица, да бъде запозната с постъпилите жалби от общата приемна на националните омбудсмани, а поставените от гражданите въпроси да бъдат взети предвид.

Тя акцентира, че е необходима съпоставимост на показателите за обществено здраве, включително чрез съвместно наблюдение и проследяване на здравния статус на жителите от потенциално застрашените населени места.

Омбудсманът обръща внимание, че е важно като привременна мярка спирането на мината в с. Караманица до изграждане на пречиствателни съоръжения на отпадните води и на такива за съхраняване, контрол и управление на минните отпадъци от добиваните в района оловно-цинкови руди.

„В рамките на двустранното сътрудничество за интегрирано управление на водите, като неразделна част да се изработи стратегия за механизмите за предоставяне на информация, консултации и участие на заинтересованата общественост в процеса на вземане на решения при спазване на установените международни стандарти за правата на гражданите и добра практика“, завършва препоръката си Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Общественият защитник настоява за официална информация и становище по компетентност след срещата на ресорната съвместна комисия, включително и до гражданите, сезирали омбудсманите на двете държави.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини